Muža krava kao vest dana

Muža krava kao vest dana

Muža krava kao vest dana - © Agromedia

U refrenu poznate pesme Zdravka Čolića „Čaje Šukarije“ može se čuti i simpatični tekst: „Cela Tuzla, jednu kozu muzla“. Međutim, početkom februara vest dana u tri bivše jugoslovenske republike: Srbiji, BiH i Hravatskoj bila je DA U NJIMA NEMA KO DA MUZE KRAVE NI ZA MESEČNU PLATU OD 70.000 DINARA. Po zvaničnom kursu skoro 600 evra.  Pročitavši rekacije, pre svega na društvenim mrežama, od strane onih koji su se potpisali kao poljoprivrednici, sezonci pa i varošani, ova vest je označena kao sumnjiva, uz objašnjenje da nema tog građanina Srbije kojemu bi bilo mrsko da na kraju meseca prebrojava toliku količinu novčanica.Sve je bilo garnirano i sa pričom da je pomenutu informaciju neko tendeciozno plasiralo u javnost sa nemerom da dovede u nedoumicu brojne naše ljude koji čekaju martovsko podizanje rampe za odlazak u inostranstvo. Navodno, radi ubeđivanja, da u domaćim štalama mogu da zarade više nego po onim u Nemačkoj, Francuskoj ili Italiji.

Koska na ovu temu bačena je sa domaćeg terena, odnosno skupa proizvođača mleka održanog u Sremskoj Mitrovici. Inače, bez obzira što se radi o vrlo zahtevnom i odgovornom poslu, bilo da je to mašinska ili ručna muža, za platu od 70.000 dinara, navodi se u brojnim komentarima, zainteresovani  bi stajali u dugim redovima. Prema njihovim informacijama poslodavci plaćaju od 30 do 35 hiljada dinara mesečno, najčešče na ruke, uz napomenu da se ovaj posao obavlja dva puta dnevno, odnono 365 dana u godini. Agilni srpski ministar poljoprivrede tom prilikom najavio je rešenje za nedostatak radnika koji bi obavljali ovaj posao. Naime, on je poručio da će se pristupiti ubrzanoj nabavci ROBOTA ZA MUŽU. Domaće krave, kako smo čuli, „lude“ su za hladnim gvožđem i plastikom koji imitiraju ljudske ruke, a još ako im pride bude puštana muzika Vivaldija mlečnoj reci neće biti kraja.

Koska na ovu temu bačena je sa domaćeg terena, odnosno skupa proizvođača mleka održanog u Sremskoj Mitrovici.

NIKO NE SPORI DA OVAKVE I SLIČNE INFORMACIJE IMAJU SVOJE MESTO U DOMAĆEM AGRARU, ALI JE JASNO DA SU ONE JAKO DALEKO OD ONOG ŠTO ČINI NJEGOV EPICENTAR I AKTUELNI TRENUTAK. I PRIČE KAKO NEMA DOVOLJNO BERAČA MALINA, KUPINA, JAGODA, TREŠANJA I OSTALIH LEBLEBIJA SU PROIZVOLJNE. AKO NA ZVANIČNOM SPISKU OD PROŠLE GODINE IMAMO 30.000 SEZONACA TO ZNAČI DA IH JE REALNO DVA PUTA VIŠE. SVI SU ONI „GLADNI“ POSLA, ALI ONOG KOJI JE PRISTOJNO PLAĆEN.

OD NAŠE NEIZBEŽNE TRANZICIONO–EGZISTENCIJALNE PRIČE U KOJOJ SE SVE VRTI OKO NOVCA, STVARNIH I IZMIŠLJENIH „VIP“ PONUDA ZA : MUŽU KRAVA, ŠIŠANJE KUĆNIH LJUBIMACA, PASTIRSKIH USLUGA ILI POTKIVANJA KONJA MOŽE DA NAS TRGNE SAMO NEŠTO POPUT NEDAVNE RAZORNE OLUJE „KJARA“. Ni mudrost niti bogatstvo STAROG KONTINENTA (EVROPE) nije bilo dovoljno da obuzda i izbegne posledice od pobesnelog ciklona. Zvuči nestvarno, ali na prostoru Australije , i pored najnovijih poplava, i dalje ima područja na kojima nisu ugašeni ostaci kataklizmičnog dvomesečnog požara. MI SMO I DALJE UBEĐENI DA SU KLIMATSKE PROMENE UDALJENE OD NAS NEKOLIKO SVETLOSNIH GODINA. I KADA BEOGRAD TOKOM NEKOLIKO ZIMSKIH MESECI BUDE, NAJMANJE DESET PUTA, OZNAČEN KAO GRAD SA NAJZAGAĐENIJIM VAZDUHOM U SVETU, NAŠE IGNORISANJE TE ČINJENICE RAVNO JE LUDILU. JOŠ VEĆA JE NEOZBILJNOST KADA SE POD PRITISKOM JAVNOSTI KAO ODGOVOR NA TU SITUACIJU FORMIRA KOMISIJA, PO PRAVILU VIŠESTRANAČKA, A MINISTRU ZA ŽIVOTNU SREDINU UPUTI BRZOJAV: DA  PROVERI DA LI JE ŽIV? Brojnim zagađivačima životne sredine gleda se kroz prste, a uvoznicima vozila sa motorima „evro 3“ i dalje preti, kako će jednog dana, morati da prestanu sa tom „lošom“ navikom. Samo što se ne podsmevamo na to što i sam Papa vrši svojevrsni pritisak na sve zemlje da smanje emisije štetnih gasova, neobično nam što o klimatskim promenama govore na dodeli Oskara u Davosu, a bez većeg iznenađenja reagovalo se na podatak da je nedavno na Antartiku izmerena rekordno visoka temperatura od 18,3 Celzijusova stepena…

Brojnim zagađivačima životne sredine gleda se kroz prste, a uvoznicima vozila sa motorima „evro 3“ i dalje preti, kako će jednog dana, morati da prestanu sa tom „lošom“ navikom.

Uhvati me blaga jeza od procena poznatog američkog književnika Džonatana Frenzena, koji je u jednom od svojih nedavno objavljenih eseja upozorio na ozbiljnu destabilizaciju Zemlje usled klimatskih promena. On, pored ostalog, navodi da ako ste mlađi od 60 godina, velike su šanse da ćete biti svedoci KLIMATSKE APOKALIPSE praćene: velikim požarima, poplavama, drastično smanjenim prinosima žitarica kao i velikim migracijama stanovništva. Ako je neko mlađi od 30 godina, dodaje Frenzen, on će sve promene sigurno doživeti. 


ZBOG ČEGA O SVEMU OVOM NA STRANICAMA JEDNOG OD NAJUTICAJNIJIH AGRO-PORTALA U SRBIJI?  Naprosto, sve pomenute okolnosti, događanja, promene, iznenađenja, činjenja i nečinjenja preko vazduha, vode i zemlje, a ponajviše hrane, utiču na zdravlje ljudi i nacije.Naravno, i na ekonomiju s obzirom da je Srbija pretežno agrarna zemlja. Informacija, koja je u početku bila po volji samo tinejdžera uz njihov komentar da smo u nečemu šampioni sveta, mislim na aerozagađenje Beograda, treba shvatiti kao izuzetno nepovoljnu antireklamu za naše poljoprivredne proizvode. IAKO VOĆNJACI,PLASTENICI I NJIVE NISU LOCIRANE NA TERAZIJAMA, ZA INOSTRANE KUPCE SINOMIM I GEOGRAFSKA ODREDNICA ZA SRBIJU JE UPRAVO BEOGRAD. NASTAVILI SE SA LOŠIM VESTIIMA SA ŽIVOTNOM SREDINOM I ZAGAĐENJIMA UBRZO BI MOGLI DA SE POJAVE PROBLEMI POČEV OD OBARANJA CENA NAJKVALITETNIJIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA DO  ODBIJANJA NJIHOVE KUPOVINE NA TAKOZVANIM PROBIRLJIVIM PIJACAMA, ODNOSNO TRŽIŠTIMA.

Informacija, koja je u početku bila po volji samo tinejdžera uz njihov komentar da smo u nečemu šampioni sveta, mislim na aerozagađenje Beograda, treba shvatiti kao izuzetno nepovoljnu antireklamu za naše poljoprivredne proizvode.


PREDIZBORNE LOVAČKE PRIČE KAO ŠTO JE OVA O MINISTARSKOJ PLATI ZA MUŽU KRAVA SAMO DOKONE I SA DRŽAVNIH JASALA NAMIRENE VETROPIRE MOGU ZABAVITI I NASMEJATI. DODUŠE, U NAŠEM AGRARU OD VREMENA PRVOBITNE ZAJEDNICE DO DANAS UVEK JE NEKO „MUZAO“ NEKOGA I SOLIO PAMET O KLJUČNIM KORACIMA I PRIORITETIMA. NAJČEŠĆE SU CEH PLAĆALI NEPOSREDNI POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI ŠTO ZBOG LOŠIH SISTEMSKIH MERA DRŽAVE, UCENA I OBMANA OD STRANE KULAKA, ZATIM LATIFUNDISTA, BAHATIH PREDUZETNIKA, IZVOZNIKA, NAKUPACA I PREKUPACA.IPAK I U TOM METEŽU TREBA ZNATI ZA ELEMENTARNI KUĆNI RED. MUŽA KRAVA, SVAKAKO, MOŽE BITI VEST DANA, ALI BEZ DOPUŠTANJA DA ZASENI ILI ODGURNE KLIMATSKE PROMENE SA STOLA, JER SU ONE VISOKO IZNAD SVIH DNEVO POLITIČKIH I POPULISTIČKIH MENAŽERIJA.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica