Izvoz voća u Rusiju: Sami sebe zaplićemo

Izvoz voća u Rusiju: Sami sebe zaplićemo

Na spisku izvoznika poljoprivrednih proizvoda, preciziranom u novembru prošle godine, nalazi se 216 domaćih firmi a najveći broj njih bavi se izvozom voća i povrća. Prema uredbi iz januara ove godine obaveze izvoznika su strogo utvrđene s ciljem uvođenja reda na tržištu. Nedavna zabrana izvoza jabuka iz Srbije u Rusiju, uveženog iz zemalja Evropske unije, dokaz je da ne mali broj izvoznika ne poštuje važeće propise i procedure zbog čega najveću štetu trpe voćari proizvođači.

Višnja najkonkurentnija srpska voćka  © Pixabay

Nakon usvajanja Uredbe o novoj evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju, usvojenoj polovinom januara ove godine, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je za jedan dnevni list da moramo da sprečimo eventualne malverzacije, jer je bilo svega i svačega na terenu i zato se uvode stroža pravila za izvoznike.

Bilo je i reeksporta robe koja uopšte nije prolazila kroz Srbiju, lažiranja naših sertifikata. Bilo je potrebno da se to uradi jer ukupan izvoz stalno raste i zahteva drugačija pravila i procedure, rekao je tada ministar Nedimović. “Svega I svačega” bilo je ne jednom nego više puta poslednjih godina uprkos naporima države da uredi tu oblast. Zbog toga su voćari sa područja Raškog i Moravičkog okruga pretrpeli štetu koja se meri milionima evra, bez obzira da li je izvoz bio “privremeno obustavljen” ili “zabranjen”.

Kako se pravi brendi od jabuke?

Podsetimo se samo događaja iz februara i jula ove godine i preprodaja krušaka ruskim kupcima, koje su prethodno uvezene iz neke druge države, što naravno nije dozvoljeno. Upravo zbog reeksporta nedavno su Rusi stopirali izvoz jabuke iz Srbije.

Otkupno mesto i hladnjača u Bukovici kod Kraljeva, gde se u sezoni otkupljivalo i do 800 tona različitog voća i to punih deset godina isključivo za Rusiju, ovih dana je zatvoreno, uprkos izuzetnoj saradnji voćara sa područja Kraljeva, Čačka i Ivanjice s ruskim kupcima.

Jabuke  - © Agromedia

Bukovički voćar Predrag Perišić koji pod voćem ima petnaestak hektara, od čega 10 hektara pod jabukom, tvrdi da sa otkupljivačem, firmom Balkan frukt, nije bilo ni najmanjih problema u saradanji i na toj osnovi podignuto je na stotine hektara novih zasada voća.


Ovo mišljenje deli deli i Lena Modrika koja je godinama sa tog područja Srbije otkupljivala voće za rusko tržište. Međutim, trenutna situacija na terenu i raspoloženje voćara su sasvim drugačiji.

Retki domaći otkupljivači na terenu otkupljuju jabuke, čak i ekstra klase, po ceni od četiri do pet dinara za kilogram i to za sokove i manje količine za rakiju, što za proizvođače jabuka predstavlja čist gubitak.


Zbog nepoštovanja propisa, pre svega odsustva odgovarajuće kaznene politike prema neodgovornim izvoznicima koji se u poslovanju vode devizom da je “mnogo lakše uvesti nego proizvesti” i voćari kraljevačkog i čačanskog kraja kao i drugih mesta u Srbiji, pretrpeće ogromnu štetu, naročito oni koji nemaju svoje skladišne kapacitete-hladnjače.

Ubranom voću takođe prete oboljenja


Retki domaći otkupljivači na terenu otkupljuju jabuke, čak i ekstra klase, po ceni od četiri do pet dinara za kilogram i to za sokove i manje količine za rakiju, što za proizvođače jabuka predstavlja čist gubitak. Kako sada stvari stoje najveći broj plantaža ostaće neobran, ukoliko se brzo nešto ne promeni. Dakle još jedan danak neodgovornosti platićemo po visokoj ceni.

Osim poigravanja s propisima i državom, stručnjaci kažu da Rusi imaju jako velike zasade pod jabukom te ako nastavimo sa starom praksom u poslovanju, naročito reeksportom, bićemo potpuno eliminisani sa tog tržišta što bi za naše prozvođače jabuka i drugog voća bilo pogubno.

Istraživanja pokazala: Višnja najkonkurentnija srpska voćka.

Očito, neki izvoznici još ne shvataju da je Rusija, kako ističe agroekonomski analitičar Milan Prostran, ozbiljna zemlja sa strogim zakonima, u kojoj se poljoprivreda digla na visok nivo i zato su njihovi zahtevi strogi.

Prema tome, ako donekle i može da se ima razumevanja za trgovce koji hoće da udovolje kupcu i da zarade, teško je razumeti državu koja to toleriše. Ovako sami sebe zaplićemo čak i u ovoj poljoprivrednoj grani u kojoj smo, ipak, ostvarili zavidan napredak.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica