Dan posle

Dan posle

Sjajni glumac i odlični pisac Žarko Laušević, jednu od svojih kultnih knjiga naslovio je:“Godina prođe, dan nikako“.I takozvani „dan posle“ aprilskih izbora: predsedničkih, parlamentarnih, beogradskih i delimično lokalnih, po svemu sudeći, potrajaće, kako to naš narod zna da kaže, kao gladna godina.Pomenuti praznik demokratije i svojevrsna utakmica, što svaki izbori uistinu jesu, nažalost ponovo je igrana „iza“ kuće, u korov zaraslom igralištu i bez autoritativnog sudije. Taj folklor ostao je nepromenjen u odnosu na sve izbore u proteklih 30 godina.Razlika je jedino bila vidljiva u takozvanoj „službenoj“ zabrinutosti glasača iz čega se moglo zaključiti da će kampanja za neke nove izbore krenuti koliko danas.

Dan posle izbora

Međutim, i posle pomenutog fauliranja, šaketanja i varanja odmah je usledila postizborna matematika, kombinacije, procenti, razlomci i decimale onih koji su se dokopali cenzusa i mandata.Uz sve preračune ipak se došlo do indicija da će izbori za vlast u Beogradu biti ponovljeni na više mesta.Možda i skroz!?

Šta oni imaju od toga

Mislim, u ovom slučaju, na poljoprivrednike koji su sve vreme predizborne, izborne i postizborne halabuke sa obe noge bili na zemlji.Jedna nije izlazila iz brazde.Shvatili su oni da se od obećanja ne može živeti, ali da ih iz pristojnosti treba saslušati a potom baciti.Ako su iskrena i prava ona će im se sama vratiti.Kao veran pas.

Tokom predizborne kampanje priče o poljoprivredi i proizvodnji hrane bile su „neuhranjene“ i sporadične.Doduše, potisnule su ih one o robnim rezervama, nedoumicama oko stava prema sukobu Rusije i Ukrajine, širenju straha od ekonomske krize i svakoraznih nestašica i dramatične inflacije.Međutim, kada se „uključila“ izborna mašinerija oni su se sklonili u svoje sigurne luke, odnosno gazdinstva, njive, voćnjake, farme, plastenike i okućnice.

Tumaranja po srpskim selima radi ubeđivanja meštana za koga i zbog čega traba da glasaju bila su svedena na minimum.Pre svega što je na izbornim listama bio tek poneki poljoprivrednik, a to kako se glasalo u Gornjim Nedeljicama i okolnih deset sela ili Krivelju kod Bora, nije za bilo čiji „pretres“, već samo konstataciju.To su diskreciona prava svakog pojedinca i njih preispitivati i čerečiti je apsolutno neprihvatljivo od bilo koje žurnalističke „gromade“ ili vetropira.

Sitni ustupci

Agrarni, bolje reći ratarski veteran Slavko Vukov, iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, koji su u proteklih nekoliko meseci pa i godina pokazali najviše agilnosti u zaštiti interesa svojih članova, ipak nije mogao da zaobiđe činjenicu da se politika odavno „uplela“ u sve sfere života i rada pa tako i poljoprivredu.U to su se najbolje uverili prilikom jesenje i prolećne setve gde su zbog izuzetno skupih inputa, zabrane prodaje lagerovanih žitarica kao i nelojalne konkurencije sa uvoznicima, bukvalno bili dovedeni do ludila.Resorno Ministarstvo i država uz nekoliko sitnih ustupaka uspeli su da ih „anesteziraju“, ali samo na kraći rok jer je gro problema ostao nerešen.

Mi nismo svesni šta imamo, kazao je Slavko Vukov, misleći na zemljišni potencijal, ljudske i tehničke resurse. Ali, dodao je da oni koji vode agrarnu politiku treba da znaju da posao u kojem nema zarade je osuđen na propast.Njega pored nas, misleći na svoju upornu i emotivnu generaciju iz šezdeset i neke, niko neće želeti da nasledi.Čak ni njihova deca.Tada se može desiti scenario, bolje reći apsurd da u jednoj pretežno poljoprivrednoj zemlji, hrana bude preskupa.Naprosto, jer je neće biti.

Nije filozofija

Upravo na dan dok su se podešavale glasačke kutije u javnost je dospela jedna „atipična“ informacija.Tačnije, bilo je to upozorenje Sanje Bugarski,predsednice Saveza udruženja odgajivača goveda sa akcentom na muzna grla i proizvođače mleka.Zbog nezamapćeno niskih otkupnih cena koje su duplo manje od proizvođačkih ( 35:75) ona je kazala da je veliki broj domaćih proizvođača pred vratima bankrota, odnosno da neki već mogu da ga proglase.


Nažalost, ovo stanje nikoga nije zabrinulo osim što je država na celu priču, dve nedelje ranije, dodala so na ljutu ranu izjavama kako će učiniti sve da iz inostranstva nabavi dovoljne količine mleka u prahu koje je jako značajno za naše potrošače. Dakle, mleko iz vimena naših „šarulja“ naprosto je ignorisano činjenicom da treba da ustupi prednost belosvetskom i to u prahu.

Na tu nelogičnost i neshvatljivo ponašanje zaduženih za spašavanje domaćeg govedarstva predsednica Bugarski, u stilu iskusnog privrednika ali i poslovnog filozofa konstatovala je:“Tamo gde prestaje logika, počinje Srbija“. Bojim se da u graji o broju izašlih glasača, fantomskih listića i marifetluka svakoraznih protuva koje su se motale oko biračkih mesta, pomenuto zapažanje nije primećeno.

Šta će doneti izbori

U tom šleperu bukvalno će biti svašta i za svakog po nešto.Biće razočaranih, ljutih, zadovoljnih, izneverenih kao i onih koji će bez oklevanja konstatovati:“Idemo dalje“!Poljoprivrednike će najviše zanimati ko će im biti novi ministar.To nije nevažno, jer taj kabinet ima:moć, uticaj i novac.Mislim na raspolaganje s novcem.Koga ministrova ruka pomiluje taj je uistinu srećan.Potajno,zemljodelci priželjkuju da u novom mandatu bude doneta agrarna strategija na srednji i duži rok.Da se prestane sa lutanjem i svakoraznim ekskurzijama, zbunjivanjima i nedorečenostima…


Očekuje se s obzirom na doprinos BDP-u, da će agrarni budzet značajno skočiti.Da subvencije po hektaru dostignu one u zemljama EU.Nadaju se da će novi, kao što je to bilo sa dosadašnjim ministrom, imati stalno otvorenu telefonsku liniju za svakog paora.Da će otkupne cene poljoprivrednih proizvoda od strateškog značaja imati garancije i zaštitu od države…

Više puta sam naglašavao:kada ekolozi protestuju poljoprivrednici se raduju.Ta saradnja i simbioza posle aprilskih izbora biće još čvršća, jer je levo-zelena koalicija uspela da se pozicionira u Narodnoj Skupštini, odnosno vlasti. Iako u našoj politici mnogo toga dobrog „pojedu“ skakavci, odnosno pohlepa i korupcija Ćuta Jovanović i njegovi saborci tvrde da će čvrsto ostati na kursu zaštite zdrave životne sredine.Čistog vazduha, vode i zemljišta!


Ostaće zabeleženo da su ovogodišnji izbori bili jedni od najskupljih u novijoj istoriji Srbije.Budzet su „uštinuli“ za 15,7 miliona evra.Računica „dana posle“ kaže da je to kolona od blizu tri kilometra traktora.Primera radi!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica