Voskov moljac može da jede i razgrađuje plastiku

Voskov moljac može da jede i razgrađuje plastiku

Voskov moljac može da jede i razgrađuje plastiku - © CNET

Da li ste nekad videli voskovog moljca kako jede i razgrađuje plastiku? Sigurno niste ni pomislili da je to moguće. Međutim, nedavno završeno istraživanje pokazalo je da ovaj moljac upravo to može. To bi mogao da bude jedan od načina za rešavanje velike količine nagomilanog plastičnog otpada u svetu.

Istraživanje je sprovedeno na inicijativu plastičnog biologa Federike Bertočini iz Instituta za biomedicinu i biotehnologiju u španskoj pokrajini Kantabrija.

Bertočini je inače pčelarka hobista koja je s vremena na vreme imala problem sa voskovim moljcem koji je ulazio u košnice. Jednom prilikom ove parazite je uklonila iz košnice i stavila plastičnu vreću, međutim, oni su je progrizli i izašli napolje.

To da voskov moljac može da progrize plastiku nije ništa novo, ali ona se upitala može li i da je svari, pa je tako i započeto istraživanje. U eksperimentu je učestvovalo 100 larvi voskovih moljaca koje su stavljene u posudu zajedno sa jednom plastičnom vrećom.

Prve rupe na vreći pojavile su se za 40 minuta, a nakon 12 sati larve su pojele oko 92 miligrama plastike. Federika Bertočini tvrdi da voštani moljac poseduje specifične enzime koji kidaju hemijske veze, kako one koje postoje u pčelinjem vosku, tako i one u molekulima polietilena.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica