Suše vam se biljke? Evo kako da ih oživite

Suše vam se biljke? Evo kako da ih oživite

Neadekvatne količine vode mogu da dovedu do toga da se biljke bukvalno udave ili da umru žedne, a jedan od simptoma je njihovo sušenje. Otkrivamo kako da se pripremite, prepoznate signale i kako da povratite biljke.

Suše vam se biljke? Evo kako da ih oživite- © Pixabay

Previše ili premalo vode može stresirati biljke i uzrokovati mnogo problema. Obično najstariji listovi prvi pokazuju simptome, počinju da žute, suše se i opadaju. Tokom dužeg perioda suše, počinju da odumiru grančice, pa veće grane. Čak može doći i do oštećenja korena, što dovodi do smrti biljke.

Izbegavajte preterano zalivanje

Redovno zalivanje biljke je jedno od osnovnih mera koje se svi pridržavamo. Međutim, mnogi od nas preteruju sa količinom vode. Ono što je važno jeste da zemlja bude vlažna, a ne mokra.

Korenu je potreban kiseonika isto koliko mu je potrebna i voda, a ukoliko je zemlja stalno mokra u toj zemlji ima malo kiseonika što će dovesti do zagušenja korena, kao i razvoja bolesti i njegovog truljenja. Većini biljaka treba oko 3 cm vode nedeljno ili oko 4 litre po kvadratnom metru.

Ukoliko biljke rastu u peščanom, brzosušećem tlu neophodno je da ih zalivate nekoliko puta nedeljno, kako biste osigurali da imaju dovoljno vode.

Ukoliko je reč o sobnim biljkama, nemojte da ih držite pored radijatora. Radijator ne isušuje samo vazduh, već i vodu iz zemlje u saksiji.

Orezivanje biljaka

Ukoliko je duga suša ponekad možete pomoći svojim biljkama tako što ćete izrezati 1/3 biljke kako biste joj smanjili potrebu za vodom.

Kada suša prođe, ako su biljke pretrpele dosta oštećenja, listovi postali braon boje i osušili se, stručnjaci savetuju da ih isečete 6 cm od zemlje. Kod mnogih ćete primetiti novi rast, vrlo brzo. Biljke znaju kada su ugrožene i kada treba da ulože svu snagu u razvoj.

Suše vam se biljke? Evo kako da ih oživite- © Pixabay


Nemojte u sred leta da orezujete žbunaste vrste i drveće. Kada suša prođe, uklonite sve osušene i poluosušene grane i grančice. Takve grane se neće oporaviti već će biti stanište za štetočine i ulazne tačke za bolesti.

Pažljivo koristite đubrivo

Biljke ne treba da đubrite tokom suše ili ako su dugo bile bez vode (sobne biljke). Kada suša prestane, koristite sporo oslobađajuće đubrivo. Ono će biljci biti dostupno i nakon što se oporavi od nedostatka vode, a đubrivo će je vratiti u život. Izaberite prihranu sa visokim procentom fosfora, pre nego đubrivo sa visokim sadržajem azota.

Fosfor će pomoći u popravljanju korenovog sistema, a azot će da podstakne razvoj lisne mase, što u ovoj fazi može predstaviti pre problem nego rešenje. Najgora opcija su veštačka đubriva koje sadrže so. Ukoliko je biljka dugo bila bez vode, ovu prihranu treba izbegavati jer so u zemlji može da ošteti koren biljke i da poveća štetu koju su napravili nedostatak vode ili suša.


Obratite pažnju na sekundarne probleme

Veoma je važno da pratite rast i razvoj biljaka, kako biste što ranije primetili promene na njima. Tokom perioda nedostatka vode, biljke su veoma ranjive i meta su raznih štetočina i bolesti.

Dopunite malč

Nakon što su biljke dobro zalivene i kasnije dobile prihranu, pobrinite se da imaju 5-6 cm malča. Organski malč se raspada tokom vegetacije biljke i do sredine leta može potpuno da nestane. Kako biste smanjili stres biljke od nedostatka vode i koren držali u hladnoj i vlažnoj sredini dodajte malč što je pre moguće.


Dodatni saveti: Sprečavanje štete od suše

Ako je reč o bašti, grupišite biljke koje su otpornije na sušu i biljke koje sušu podnose teško. Na ovaj način ćete intezivno zalivati samo to jedno područje. Neprestano dodajte kompost i druge organske materije u zemlju, kako biste poboljšali njegovu sposobnost da zadržava vlagu.

Korov „krade“ od primarnih biljaka hranu i vodu. Što je najgore, u toj bitci obično pobedi korov. Zato je bitno da ga redovno uklanjate.

Pripremite burad za kišnicu jer možete mnogo vode da sakupite tokom samo jedne kiše, koja će vam dobro doći kada nastupi sušni period.

Izvor: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica