Kako se rešiti stršljenova – Delotvorne zamke + prirodni repelenti

Kako se rešiti stršljenova – Delotvorne zamke + prirodni repelenti

Ubod stršljena poznat je kao neugodno iskustvo. Jedan ubod je i više nego dovoljan, ali ubod više stršljenova istovremeno (predeo vrata ili glave), može biti čak i sa smrtnim ishodom. Dok je kod uboda ose ili pčele, veći rizik ako je osoba alergična na ubod ovih insekata.

 

Stršljen - © Pixabay

Letnji period je vreme kada su ove vrste insekata najaktivnije i najbrojnije. Tokom zime prezimljavaju samo matične jedinke i manji broj insekata, dok se tokom leta namnože, i stvaraju nove zajednice. Mesta na kojima se formiraju nove zajednice, nazivamo gnezda. Mogu biti smeštena u prirodnim šupljinama na drvetu ili stenama, ali probleme najviše stvaraju gnezda smeštena u objektima gde borave ljudi. Bilo koje skriveno mesto u domaćinstvu, može biti pogodno za zajednoicu stršljenova, dok je kod osa skoro svako mesto koje ne kisne.

Ovih 7 insekata uništavaju štetočine u vašoj bašti

Aktivnost ovih insekata je tokom dana, kada sa prvim zracima sunca odlaze u potrazi za hranom, i to traje sve do pred mrak, kada se celokupna zajednica okuplja na gnezdu, gde provodi noć. Leglo ima maticu koja poleže jaja koja se u saću razvijaju i nakon par nedelja se izleže novi insekt, i zatim opet isti ciklus. Gnezda su napravljena od materije slične papiru nalik na pčelinje saće.

Ose prave gnezdo veličine pet ili šest pa do dvadesetak centimetara, dok je kod stršljena to gnezdo nekada veliko kao fudbalska lopta, a ima primera da bude veliko kao otvoreni kišobran.

Harmonia axyridis – višebojna azijska bubamara

Pored toga što su nekada opasni po zdravlje čoveka, oni mogu biti veliki problem za pčele, gde nanose ogromnu štetu. Takođe oštećuju voće nekada do poslednjeg ploda a to su najčešće grožđe ili kruške.


 

Stršljen - © Pixabay

 


Borba sa ovako opasnim neprijateljem treba da bude dobro isplanirana, i oprema za borbu je obavezna, inače, nastradalih če biti i na obe linije fronta. Najbolje je gnezdo u potpunosti ukloniti, čime zajednica ne može da se obnovi. To je moguče izvesti jedino sa dobrom opremon, višestruko jačom od klasične pčelarske (ubod stršljena je do 5mm). Takodje je moguće uništiti insekte tretiranjem insekticidom.

Prskanje se može obaviti komprimovanim sprejom, koji je namenjen samo za ove vrste insekata. Ovako namenjen sprej ima dozator na rasprskivaču, koji usmerava mlaz tečnosti, koji je pod pritiskom, i takav mlaz može dosegnuti i tri metra, što je realno dovoljna udaljenost da se oprska mesto gde se nalazi gnezdo. 


Sprej od luka i bibera – najlakši recept za suzbijanje insekata

Takođe korišćenje koncentrata insekticida (osatoks-koncentrat) koji rastvorimo sa vodom prema uputstvu proizvodjača i zatim prskalicom sa produžetkom za prskanje, i time je omogućeno bezbedno rastojanje.

Zamke za hvatanje stršljena su vrlo delotvorne. Plastične flaše sa otvorima na sredini u koje uspemo malo piva ili voćnog soka, su prava klopka, koja dnevno nahvata dosta ovih insekata. Takođe lepljive trake ili lepak za miša na kartonu, se mogu postaviti u blizini legla a kao mamac koristimo komadić ribe ili mesa. Ovako ne privlačimo korisne pčele, ali zato miris užeglog mesa je neodoljiv za stršljena. Kada se jedan uhvati, ubrzo se nakupi dosta njih.

Stršljenovi i ose su zaštićeni zakonom i ne treba ih nekontrolisano i bez nadzora uništavati.

Komentari (1)

Dejan Milutinović

2021-02-01 12:13:30

Da li na našem tržištu postoji još neki koncentrat insekticida protiv osa osim Osatox-a budući da se isti ne proizvodi već više od 1,5 godina, a da su zalihe izašle iz roka valjanosti?

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica