Rešite se buba na duge staze

Rešite se buba na duge staze

Bubama nije dovoljno da na sudoperi ostavite pisanu poruku „napustite moje prisustvo“. Ako ste odlučni da trajno proterate neželjene insekte iz svojih domova, onda je svakako potrebno da odaberete odgovarajuće sredstvo kojim ćete ovu odluku i ostvariti.
 

Insekticidi - © Foto: Vladimir Milutinović

Prskanje rastvorom insekticida postiže se uspešan trenutni i relativno produženi efekat delovanja. Za one koji ne žele da koriste sredstva kojima se prska po stanu protiv insekata, postoje i druga, neispariva sredstva.

Prah

Prah je sredstvo namenjeno za suzbijanje različitih vrsta insekata koje se može kupiti u manjim ili većim pakovanjima. To je najčešće prah bele boje pošto je talk nosač aktivne materije ili smeđe boje, bez mirisa. Sadrži svega nekoliko procenata aktivne materije (najčešće Permetrin) i ima za svrhu da uništava insekte koji prelaze preko sloja praha. Koristi se uglavnom za skladišta, špajz, podrume i slične prostorije, gde se ne boravi previše, zbog raznošenja praha. Pogodan je kao dopunsko sredstvo i veoma je ekonomičan.
 

Ovi insekti najčešće napadaju lekovito bilje u skladištima

 

Kreda

Kreda ima ista svojstva kao i prah. U osnovi to je prah u obliku krede, samo što je pogodna za nanošenje na vertikalne i druge površine.
 

Kreda - © Foto: Vladimir Milutinović

Kuglice i pasta

Kuglice ili pasta predstavljaju polumeki mamac koji se pokazao kao uspešan u uništavanju insekata. Sastoji se od nosača, odnosno baze – mase u kojoj se nalazi manja količina aktivne materije. Baza može biti mešavina brašna, šećera, slada, melase i slično, a kao aktivna materija se donedavno koristila borna kiselina, pa se mogu naći najčešće sa imidaklopridom.
 


Kuglice i paste - © Foto: Vladimir Milutinović

Jednostavno se postavljaju komadići mase ili već formirane kuglice na horizontalne površine ili u uglove. Masa je meka, pa se može utiskivati uz nogice elemenata u kuhinjama i slično. Prilikom redovnog čišćenja prostorije, lako je videti kuglice i ponovo ih vratiti na svoje mesto. Preporučeno je oko 1 g po m2 ili slediti uputstvo proizvođača.
 


Gel deluje tako što sadrži atrakatant, odnosno materiju koja privlači insekta, koji na taj način biva uništen.

Gel

Gel je novitet koji je brzo opravdao svoju poziciju, i u praksi se pokazao kao uspešna tehnologija. Struktura gela kao materije je glavni način delovanja. Vlažni gel je nosač aktivne materije. Time se postiže da aktivnost gela bude i više od 6 meseci nakon nanošenja. Gel deluje tako što sadrži atrakatant, odnosno materiju koja privlači insekta, i na taj način biva uništen.
 


Gel i prah protiv insekata © Foto: Vladimir Milutinović

Nanosi se istiskivanjem uz pomoć šprica u količini 1 g po m2. Primenjuje se tako što se iz šprica istiskuje kuglica veličine zrna pšenice obodom prostorije sa razmakom od pola metra među kuglicama. Potrebno ga je naneti na lajsne obodom prostorije. Takođe je veoma pogodan za upotrebu na mestima gde je velika frekvencija ljudi, kao što su poslovni prostori, jer je prozirnost gela prikladna za takve pozicije.

Obavezno pročitajte i: Evo kako odabrati prskani rastvor za momentalno uništavanje bubašvaba

Foto: Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica