Pripremite baštu za zimu – Brinite o vašim biljkama na vreme

Pripremite baštu za zimu – Brinite o vašim biljkama na vreme

U zavisnosti od toga u kom delu Srbije živite, zima može biti nežnija ili oštrija prema vašim biljkama. Međutim, ukoliko ih dobro pripremite, možete biti sigurni da će vaše biljke uspešno preživeti zimu. Za vas izdvajamo osnovna pravila kako da to učinite.

Biljke pred zimu - © Pixabay 

Osnova pripreme bašte za zimu uključuje čišćenje bašte i potpunu zaštitu biljaka koje nisu jednogodišnje. U jednogodišnje biljke spada veliki broj povrtarskih kultura, koje mogu uvenuti sa prvim mrazom. U biološkom pogledu ove biljke su već obavile proces proizvodnje semena za sledeću sezonu.

Ukoliko ste posadili samo biljke koje su naviknute na klimatske uslove u vašoj zemlji, velika većina će zimu samo „prespavati“, a neće uginuti.

Kada je reč o višegodišnjim biljkama, posebno o drveću i žbunovima, bitno je da se fokusirate na jačanje njihovih korena. One će tako lakše i bolje moći da crpe hranjive materije iz zemljišta. Kompost se razlaže tokom cele zime. Naravno, mikrobi i gliste zbog hladnoće rade znatno sporije, ali bez obzira na ove uslove, oni nastavljaju svoje poslove.

Kompostiranje - © Pixabay

Čišćenje bašte i popravka leja

Sva uvenula stabla biljaka sa lisnom masom treba ukloniti iz bašte. Biljke koje imaju tragove bolesti treba spakovati u džakove i tako spakovane ih treba baciti u smeće. Lišće koje nije osušeno i požutelo može da se stavi za kompostiranje, ali postarajte se da među njima nema obolelih listova.

Temperatura u kompostu može da ubije određene bakterije, ali ne sve, zato treba biti posebno obazriv. Pored toga što lišće može da se kompostira, seckanjem možete dobiti fin organski malč.


Malčiranje - © Pixabay

Jesen je idealno vreme za proveru i popravku toplih i uzdignutih leja, staklenika, plastenika, ali i alata. Takođe, pravo je vreme za pravljenje novih leja koje će biti spremne za prolećnu sadnju.

Priprema višegodišnjih biljaka

Ako živite u oblasti za koju su karakteristični jaki mrazevi i velike količine snega, preporučljivo je da zaštitite one biljke koje nisu navikle na niske temperature. Potrebno je da malčirate prostor oko vaše biljke, napravite sloj do 5 cm debljine i ostavite ga sve dok postoji realna opasnost od mraza


Nežne vrste cveća kao što su, na primer, begonije, kane i gladiole treba nežno izvaditi iz zemlje i skladištiti na suvom, prohladnom mestu. U proleće ove biljke posadite opet. Narcisi i lale veoma su otporni na mrazeve.

Mraz - © Pixabay


Priprema stabala za zimu

Preporučuje se da se oko stabala napravi osnova od kolja tako da tkanina ili platno koja čuva biljku ne dođe u dodir sa stablom. Preko zime ovaj omotač se često kvasi, a konstantna vlaga u kombinaciji sa niskim temperaturama može da dovede do oštećenja biljaka.

Za ovaj postupak možete da koristite razne vrste platna, mada se u našim krajevima često koriste snopovi kukuruzne trske. Postarajte se da pokrivač ide sve do zemlje. Ovo se često primenjuje kada je reč o zaštiti smokve tokom zime. Platna i stara ćebad mogu da se koriste u ove svrhe. Kartonske kutije i novine možete koristiti za zaštitu žbunastih biljaka od mraza.

Kartonske kutije - © Agromedia

Biljke koje se nalaze u saksijama možete početi polako da unosite u toplije prostorije. Ako su saksije previše velike, u zavisnosti od biljke, možete primeniti princip obmotavanja. Starije i delikatnije vrste kao što su citrusi se mogu zaštiti motanjem tkanine oko stabala. Ako je izvodljivo, možete i celu biljku da omotate.

Određene vrste povrća dobro podnose niže temperature. U njih spadaju spanać, brokoli, kelj, kupus, karfiol, repa, blitva, prokelj, keleraba i zelena salata.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica