Posao budućnosti: Proizvodnja ekstrakata algi uzima maha i u našoj zemlji

Posao budućnosti: Proizvodnja ekstrakata algi uzima maha i u našoj zemlji

Često govorimo da nam poljoprivreda zaostaje, a po svemu sudeći izgleda da ipak pratimo svetske trendove. Stručnjci tvrde da su alge, unosan posao budućnosti, ne samo u svetu nego i kod nas. Naime, ekstrakti algi nalaze svoje mesto kako u poljoprivredi kao biostimulatori i fermentori za očišćenje voda, sanaciju deponija, u sredstvima za gašenje požara, kozmetici, ishrani i ostalim sredstvima. Kod Čačka postoji firma koja sopstvenom tehnologijom i veoma retkim postupkom proizvodi pet tona ekstrakata braon algi po satu.

 Alge posao budućnosti - © Pixabay

 

Trenutno nigde nema podataka o vrednosti uvoza suplemenata zelenih algi, čija upotreba kao dodataka ishrani, prema izveštajima veletrgovina raste uporedo sa pojačanom kampanjom o njihovoj zdravstvenoj efikasnosti.

Naime, zelene alge se promovišu i kao ishrana budućnosti, zbog njihovog izvanrednog nutritivnog sastava i svojstava, a najveći uzgajač sirovina je – Кina. Primer zemlje sa izrazitim zagađenjem i vazduha i voda koja je učinila napor da stvori uslove za organsku proizvodnju skupocene sirovine i profitabilnu poljoprivrednu granu je vrlo poučan.

I zelene i braon alge poseduju jedinstveno svojstvo brzog razmnožavanja i filteri su toksina, kako u organizmu, tako i u životnoj sredini, na čemu počiva njihova „upotrebna vrednost“. Ispitivanja mogućnosti povećanja masnog sadržaja algi izvode se, međutim, u mnogim centrima, sa ciljem proizvodnje biomase za biodizel – bio bi to obnovljivi resurs, prema procenama značajno jeftiniji od onog dobijenog preradom fosilnih goriva. Pri samoj proizvodnji neutralizovo bi se efekat staklene bašte i usporile klimatske promene na Zemlji!

Ekstrakti algi nalaze svoje mesto i u poljoprivredi kao biostimulatori i fermentori za očišćenje voda, sanaciju deponija, u sredstvima za gašenje požara, kozmetici, ishrani i ostalim sredstvima.

Alge posao budućnosti - © Pixabay 


Gladna tržišta

Pozitivnih primera, ipak, ima i u Srbiji. U Pranjanima kod Čačka firma koja je sopstvenom tehnologijom i veoma retkim (nadograđenim) postupkom u svetu ekološkom ekstrakcijom izgradila pogone kadre da proizvode pet tona ekstrakata braon algi po satu. Izvoz u Makedoniju, Bugarsku, Rusiju, Iran i Кinu doneo je prvih 200.000 evra i 2018 – e duplirao prihod, što motiviše na proširenje kapaciteta. Početno ulaganje u istraživanje i proizvodnju od 1,2 miliona evra šestoro zaposlenih očekuju da vrate brže nego što su računali.

Primenjujući inovativni ekološki bezbedan postupak, stručnjaci iz ove jedinstvene firme troškove proizvodnje u odnosu na konkurenciju snizili su za neverovatnih 40 posto, u čemu vide svoju šansu na probirljivom svetskom tržištu. Ne koriste standardne i skupe rastvarače, već su, osam godina razrađujući postupak, ekstrakciju usavršili primenom talasa različite frekvencije, bez termičke obrade, čime su uspeli da u potpunosti sačuvaju sastav sirovine i zadrže sve aktivne i hranljive materije praktično neiscrpnog prirodnog resursa braon alge koja uspeva u vodama na ivici Golfske struje i oko Novog Zelanda i Australije.

Nažalost, za razliku od zelenih, braon alge se ne mogu uzgajati u veštačkim uslovima. Ekstrakte braon alge za potrebe eokologije još niko nije razvio, pa se za ugovaranje izvoza čeka zakonska regulativa. Proizvodnja u Pranjanima je gotovo automatizovana, te se stručnjaci mogu baviti daljim istraživanjima razvoja i usavršavanja procesa proizvodnje, dok kontrolišu proces.


Alge posao budućnosti - © Pixabay 

Vrhunska šansa za investitore

Zahvaljujući prisustvu polisaharida, viših šećera čiji određeni lanac pozitivno deluje na mikrobiologiju i nepatogene bakterije, proizvedeni su biostimulatori AlgoAlfa, AlgoFagus i AlgoPsan za biljnu proizvodnju, dok je AlgoКomposter za farme za stajnjak i sanaciju septičkih jama, a AlgoPreor za ubrzavanje i stabilizaciju procesa fermentacije žetvenih ostataka na njivama.


U samoj primeni nove palete proizvoda na tržištu uočeni su veoma dobri rezultati: tretirane prirodnim biostimulatorima iz fabrike „Algo tehnolodži“ biljke pokazuju veću otpornost na parazite i biljne bolesti, ali i vitalnost u klimatskim stresovima.

Dokazano štite od smrzavanja i podstiču brži oporavak, čime se smanjuje potreba za upotrebom agresivnih pesticida i herbicida i štedi, jer se biljke novim eko proizvodima tretiraju tri puta ređe. Paleta se kompletira sredstvima za sanitarno održavanje staja, kanala, septičkih jama, do popravljanja kvaliteta voda. Isprobana na kanalima u Кotežu i deponiji u Vinči, kao i u gašenju šumskih požara, sredstva su se pokazala iskoristiljivim do kraja u poljoprivredi kao organsko đubrivo.

Alge posao budućnosti - © Pixabay 

Posao je, naravno, zbog brzih i vidljivih rezultata krenuo, kako u zemlji, na farmama i poljoprivrednim dobrima, tako i na održavanju infrastrukture. Najnoviji aranžman sa Кinom zapošljava četvrtinu dnevnih kapaciteta, otvorena je firma u Makedoniji, zbog izraženog interesovanja proizvođača duvana i vina, a zbog hrabrosti, entuzijazma, inovativnosti i, najzad, isplativosti inovativne misije „Agro tehnolodži“ je opravdano i zasluženo proglašena najboljom investicijom u 2018. godini.

I da ovo ne bi bio samo tekst o entuzijastima s jakom poslovnom idejom, prostor je širok, a šanse i za ostale koji znaju i mogu otvorene: alge jesu budućnost.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica