Ovo je 9 najzdravijih namirnica na planeti!

Ovo je 9 najzdravijih namirnica na planeti!

Borovnica pomaže u jačanju krvnih sudova, krompir jača imunitet, a orasi mogu da vam podignu raspoloženje. Ovih 9 namirnica nalaze se na vrhu top liste najzdravijih namirnica na planeti.

Crni luk - © Agromedia


1. Luk

Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može da spreči razvoj velikog broja bakterija. Crni luk sadrži mnoštvo korisnih supstanci, a od lekovitih materija najbitniji su alicin i glikozid. Ima antibakterijsko dejstvo i tradicionalna medicina ga najčešće preporučuje za lečenje kašlja.

2. Brokoli 

Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebne dnevne doze unosa vitamina K, koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokolija može sprečiti razvoj raznih malignih bolesti.

3. Krompir

Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B grupe), koja je neophodna za razvoj i rast deteta. Jedan slatki krompir prepun je vitamina A, koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Krompir - © Agromedia



4. Orasi

Sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

5. Limun


Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu sprečiti razvoj ćelija raka.

6. Borovnica


Ova voćka bogata je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno je korisna za jačanje krvnih sudova. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

Borovnica - © Agromedia

7. Spanać

Najveća blagodet spanaća je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49% preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma.

8. Avokado

Prema nekim studijama snižava holesterol za čak 22%. Avokado takođe sadrži velike količine kalijuma, koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontrolisanja visokog pritiska je konzumiranje dovoljno kalijuma.

9. Pečurke

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Gljive regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica