Kako se pranjem voća i povrća mogu ukloniti tragovi pesticida i voska

Kako se pranjem voća i povrća mogu ukloniti tragovi pesticida i voska

Pri konzumiranju voća i povrća dešava se da plodove ne peremo dovoljno i ne skinemo ostatke pesticida, prljavštinu i vosak koji se nalazi na kori. Za efikasno pranje najbolje je koristiti rastvor sode bikarbone.

 

Ilustracija: Pranje paprike - © Pixabay

Sve štetne materije nakon pranja ostaju na kori ploda i tako ih unosimo u organizam. Naučnici sa Univerziteta u Masačusetsu uporedili su 3 načina pranja voća.

Za pranje voća koristili su:

  • čistu vodu
  • sapun koji sadrži hlor
  • mešavinu vode i sode bikarbone
Ilustracija: Pranje povrća - © Pixabay

Najlošije rezultate dala je obična voda, na drugom mestu se nalazio sapun dok se najbolje pokazao rastvor sode bikarbone. Pomenuti rastvor najbolje čisti plodove i ukljanja pesticide sa površine. Nakon pranja naučnici su merili sadržaj pesticida i ostalih toksičnih materija na kori plodova.

Ilustracija: Pranje šljiva - © Pixabay

Kako napraviti rastvor i kako prati plodove?

Na jednu supenu kašike sode bikarbone dodaje se 1,5 litara vode. Dobro promešajte i dodajte željene proizvode u rastvor. Pustite da odstoji 12 minuta, isperite čistom vodom i učinite to neposredno pre upotrebe. Takođe preporučuje se i pranje proizvoda koji se ljušte. Prilikom ljuštenja pesticidi i prljavština ostaju na rukama, pa je zato najbolje da se ovakvi proizvodi ipak operu. 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica