OVO DOKAZANO PODIŽE IMUNITET – 7 namirnica koje uzvraćaju udarac virusima i prehladi!

OVO DOKAZANO PODIŽE IMUNITET – 7 namirnica koje uzvraćaju udarac virusima i prehladi!

Kada se razbolimo i imamo manjak energije, pomisao na hranu i pripremanje obroka nam je uglavnom na poslednjem mestu. Ipak, ne bi trebalo da zaboravimo na značaj ishrane kada je reč o podizanju imuniteta jer određene namirnice dokazano pomažu organizmu da se izbori sa bakterijama i virusima.

Žena leži prehlađena u krevetu i duva nos

Pileća supa – hrani i otpušava nos

Pileća supa već je generacijama tradicionalni prijatelj onih koji leže pod temperaturom ispod ćebeta. Njena tajna je u tome što je takozvani multipraktik, odnosno organizmu pruža i vitamine i proteine i minerale. Poseduje i karolije i elektrolite i potrebne hranljive materije, pa taj jedan tanjir daje sve što je dobro i neophodno.

Osim toga, toplota supe otpušava nos, a piletina sadrži antioksidanse koji imaju antiviruse i pomažu organizmu da se bori protiv njih.

Beli luk – već vekovima u borbi protiv virusa

Možda i duže od pileće supe, beli luk vekovima unazad proširen je kao prirodni lek i prostire se preko mnogih meridijana. Studije koje su rađene potvrdile su njegovo antibakterijsko i antibiotsko dejstvo.

Pri zapušenosti nosa, pa samim tim smanjenju osećaja ukusa i mirisa, beli luk će pomoći da “osetite” hranu, a može i da smanji simptome.

Neka novija istraživanja čak ukazuju na mogućnost preventivnog dejsta. Naime, prema studijama, 70 odsto ispitanika reklo je da im je beli luk smanjio bolove, a samo je 30 posto njih “poverovalo” da im pomaže nepostojeći lek koji je bio nasuprot prirodnog, odnosno manje od dve trećine se odlučilo za placebo efekat.

beli luk

Da li pijete ČAJ SA MEDOM?

Neki vole čaj, a mnogi kažu “pijem ga samo kad sam bolestan”. Njegova toplina u svakom slučaju otpušava nos, kao i pileća supa, a doprinosi i hidrataciji i organizma.


Sa druge strane, med je veoma lekovit i često se u kombinaciji sa propolisom koristi u borbi protiv čestih virusa i prehlada, zato ga treba redovono konzumirati.

Pijte što više probiotika – jogurta

Niste ljubitelj jogurta? Da li ste znali d aje ova namirnica puna probiotika. Jogurt je bogat probioticima, i dobrim bakterijama koje omogućavaju zdravlje creva, a kako mnogi lekari pretpostavljaju da se ogroman deo imunog sistema u crevima i želucu.

Jogurt je mlečni proizvod koji se dobija fermentacijom mleka sa jogurtnom kulturom. Obezbeđuje proteine i kalcijum i može poboljšati zdrave crevne bakterije. Nedavne studije su takođe otkrile da su probiotici efikasni u borbi protiv obične prehlade i respiratornih infekcija sličnih gripu.


Crna čokolada – puna magnezijuma

Možda najslađe iznenađenje na listi zdrave hrane koja podiže imnunite jeste tamna čoikolada. Tamna čokolada sa 70 do 85 posto kakaoa sadrži oko 65 miligrama (mg) magnezijuma u samo 30 grama čokolade.

To znači da dobrim izvorom hranljivih materija. I obavezno uživajte u ovoj poslastici umereno, jer tih 30ak grama ima 170 kalorija.


kocke crne čokolade

Jezgrasto voće je puno vitmaina E

Ovo voće često korisitmo za užinu ali ono može biti blagodet za naš imuni sistem. Jedna šaka jezgrastih plodova ili semenki podiže imuni sistem. Ne samo što ovo voće ima u sebi magnezijum, već je bogato vitaminom E, antioksidansom za koji se pokazalo da poboljšava sposobnost tela da se bori protiv bakterija i virusa.

Semenke suncokreta, bademi, orasi ili pekan orasi, mogu vam dati taj dovoljno vitamina E, a sa druge strane su ukusan dodatak salatama i drugim jelima. Možete ih koristiti da na razne načine. Možete napraviti svoje domaće brašno od orašastih plodova, dodati ih salatama ili ih grickati za užinu.

Ali treba biti obazriv kada je reč o količini neophodnoj kada su orašasti plodovi u pitanju. Oni spadaju u zdravu hranu, ali su i kalorični, tako da preterano uživanje u njima može doprineti povećanju telesne težine.

I naravno citrusi!

Vitamin C može pomoći u zaštiti tela od stresa, a to pomaže u podršci imunog sistema. Kao vrsta antioksidansa, vitamin C je čistač slobodnih radikala i poboljšava imunitet podržavajući ćelijsku funkciju.

Birajte hranu koja je puna ovog vitamina, savet je svih lekara onima koji boluju od gripa ili virusa. Hrana sa vitaminom C uključuje pomorandže, limune, jagode, borovnice, paradajz, brokoli, lisnato povrće poput kelja i paprike.

Da biste zadržali vitamin C u hrani, uživajte u ovoj hrani u sirovom obliku kad god je to moguće. Vitamin C je osetljiv na toplotu, tako da kuvanje može smanjiti količinu ove hranljive materije koju vaše telo može da unese.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica