Danas je Svetski dan životne sredine

Danas je Svetski dan životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna, a sa za cilj ima podizanje svesti o važnosti poštovanja životne sredine ali i o neophodnog doprinosa pojedinaca.

Zaštita životne sredine je globalni problem, s obzirom na činjenicu da su ugrožene mnoge biljne i životinjske vrste, podizanjem svesti o ovom problemu teži se usporavanju i u krajnjoj liniji zaustavljanju procesa nestajanja biljaka i životinja. 

Svetski dan zaštite životne sredine treba da podseti ljude širom sveta da su lični izbori oni koji oblikuju svet oko nas i da naše svakodnevne odluke kao potrošača, pomnožene sa milijardama, imaju ogroman uticaj na životnu sredinu – neke od njih će doprineti daljem iscrpljivanju prirodnih resursa, dok će druge pomoći da se zaštitite osetljivi ekosistemi.

Upravo tim povodom danas je izvedena akcija čišćenja Savskog jezera od pet ambalaže. Događaju su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić. članovi Vlade i gradski zvaničnici. 

Ova akcija čišćenja predstavlja poruku građanima da je briga o zaštiti životne sredine čin patriotizma, koji dokazuje da voleti svoju zemlju znači i budućim pokoljenjima ostaviti čistiju Srbiju, rekla je Ana Brnabić.

Nije sramota sagnuti se i pokupiti otpad iza sebe, niti je sramota sagnuti se i pokupiti otpatke iza drugog. Nije sramota čistiti Srbiju“, istakla je premijerka.

Vlada je svoju posvećenost sistemskom rešavanju ekoloških pitanja u Srbiji dokazala formiranjem Ministarstva, i izražava punu podršku njegovom radu, dodala je, napominjući da se radi na otvaranju poglavlja 27 koje je najteže i najskuplje u procesu pridruživanja EU.


Poglavlje 27 je značajno, ali je za nas značajan pre svega naš odnos prema životnoj sredini, i zato molim građane Srbije, kao što smo mi to danas uradili, da se i oni uključe u čišćenje Sribije, jer je do svih nas kako će Srbija izgledati“, naglasila je premijerka.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan čestitao je Svetski dan zaštite životne sredine koji je ustanovljen 1972. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na predlog tadašnje SFRJ, što potvrđuje dugu tradiciju razmišljanja o životnoj sredini i akcija na nacionalnom nivou rešavanja ekoloških pitanja.

U proteklih deset meseci koliko postoji Ministarstvo, mnogo toga je urađeno. Vide se prvi rezultati, i sada je postalo očigledno da se nešto zaista uradilo, da se promenilo i u svesti ljudi“, rekao je ministar.


On je objasnio da je ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine u znaku borbe protiv zagađenja plastikom, koje je jedno od najvećih globalnih ekoloških problema, i da razvijeni svet donosi mere koje vode ka ukidanju plastike iz upotrebe.

Srbija će u tome slediti moderan svet. Ministarstvo planira kako upravljati plastičnom ambalažom, a uporedo sa merama smanjenja, potrebno je da se promeni i svest građana koje je pozvao da daju svoj lični doprinos zaštiti životne sredine“ istakao je Trivan.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica