Da li je GMO meso naša budućnost?

Da li je GMO meso naša budućnost?

Sve veća potražnja hrane na tržištu, a sve manje prinosa na poljima predstavlja veliki test za poljoprivrednike širom sveta. Stručnjaci sve češće raspravljaju da li će genetski modifikovana hrana moći da zadovolji potrebe devet milijardi ljudi na planeti.

GMO meso je hrana budućnosti - © Pixabay

Agronom i novinar Džoel Burn kaže da GMO kulture koje su otporne na herbicide i pesticide olakšavaju život farmerima. One sa druge strane ne dovode do povećanja proizvodnje kukuruza, pirinča i pšenice još od 2000. godine, što predstavlja veliki problem. 
 

Loša ishrana – najveća opasnost po zdravlje!

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) procenjuje da se trenutno trećina svih raspoloživih poljoprivrednih površina koristi za proizvodnju stočne hrane. Oko 26% ukupne zemljine površine koja nije pod ledom koristi se za napasanje stoke.
 

Otkrivamo koji su parametri za određivanje bezbednosti i kvaliteta mesa

O neefikasnoj proizvodnji mesa govori i podatak da je u SAD-u potrebno 28 kalorija stočne hrane za proizvodnju jedne kalorije životinjskih proteina koji se koriste u ishrani čoveka.

FAO predviđa da će se u narednih 40 godina dve trećine stanovništva u svetu hraniti mesom. Jedno od mogućih rešenja bilo bi da se životinjsko meso zameni mesom iz laboratorije.

GMO meso je hrana budućnosti - © Pixabay


Na univerzitetu Mastriht u Holandiji stručnjak za vaskularnu fiziologiju Mark Dž. Post 2013. godine proizveo je prvi hamburger u laboratoriji. Naučnici koji su probali hamburger pohvalili su njegov ukus i teksturu, ali cena od 330.000 dolara bila je previsoka. Zbog nerealne cene on bi izgubio trku u konkurenciji sa drugim hamburgerima od životinjskog mesa koji se prodaju po znatno nižoj ceni.
 

Stočarima subvencije za proizvodnju junećeg mesa

Uz novčanu pomoć suosnivača Gugla, Post je cenu mesa iz laboratorije uspeo da smanji na 80 dolara po kilogramu, odnosno 11 dolara po hamburgeru. To je mnogo bliže tržišnoj ceni, pa zato nije daleko dan kad će farme za proizvodnju mesa postati naučne laboratorije.


Pored GMO ishrane, jedini način da rešimo problem nestašice hrane u svetu jeste da prestanemo da jedemo meso, smatra agronom Džoel Burn.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica