5 namirnica koje bi trebalo dobro oprati pre svake upotrebe

5 namirnica koje bi trebalo dobro oprati pre svake upotrebe

5 namirnica koje morate lepo oprati - © Pixabay

Još od malih nogu stvaramo naviku da voće ili povrće pre dobro konzumiranja operemo. Zbog čega je potrebno posebno dobro oprati ovih 5 namirnica pročitajte u daljem tekstu.

1. Orašasti plodovi

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati u kakvim uslovima su se nalazili tokom proizvodnje i transporta. Osim toga, pranje pomaže uklanjanju fitinske kiseline koja održava svežinu i štiti od parazita, a može škoditi ljudskom telu.

2. Voće i povrće s jestivom korom

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

3. Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije upakovano, već se prodaje kao rinfuz. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti u vodi na nekoliko sati.

4. Voće i povrće koje se ljušti

Iako voće i povrće ljuštite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na deo bez kore koji jedete. Posebno se preporučuje skidanje kore sa proizvoda koji se voskiraju. Jer se često koristi veštački vosak koji može biti štetan po zdravlje.

5. Konzerve

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo. Isto tako preporučuje se dezinfekcija limenki sa pićima, treba očistiti gornji deo limenke.

Ove namirnice možete, ali i ne morate prati pre upotrebe

Piletina

Bakterije na svežem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. No drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem riskira razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudoperu, kuhinjsku ploču.

5 namirnica koje morate lepo oprati - © Agromedia



Stručnjaci
se ne mogu složiti oko toga da li piletinu potrebno prati ili ne. Pa tako, jedni savetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može škoditi. Stoga, odlučite sami!  Inače, kuvanjem se bakterije uništavaju.

Ostalo meso

Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsti mesa svinjetine, govedine, teletine, jagnjetine, stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem.

Ako ste u dilemi, a želite da se rešite viška krvi na mesu, umesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom.


Izvor: 24sata.hr

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica