ZAŠTITA SOJE – Suzbijte korove koji vam “jedu” prinose!

ZAŠTITA SOJE – Suzbijte korove koji vam “jedu” prinose!

U ratarskoj proizvodnji, ali i u gajenju soje najveći rizik od gubitka prinosa donose korovi. Zato njih treba shvatiti ozbiljno i posvetiti najviše pažnje njihovom suzbijanju.

Za tu namenu Galenika-Fitofarmacija posebno ističe herbicid Spectrum, jer se dobro usvaja i pri hladnom vremenu. A samo jedan sat nakon što se primeni postaje otporan na spiranje kišom. Spectrum ima izraženo sistematično delovanje što znači da se veoma brzo usvaja u tkivo korova i cirkulacijom biljnih sokova vrlo brzo se prenosi do nadzemnih ali i podzemnih delova biljaka. Osim u soji, Spectrum se primjenjuje i suncokretu i šećernoj repi, povrću  i voću.

Drugi herbicid kojim je takođe moguće veoma efikasno suzbiti uzskolisne korove poput divljeg ovsa, muharike, koštane ili pirevine i slično jeste Rafal 120. Ovaj herbicid se koristi u soji, suncokretu i šećernoj repi. Takođe, primenjuje se u  povrću poput krompira, pasulja, mrkve, paprike ili kupusa. Ovo je herbicid sa najkraćom karencom u povrću.

Osim spomenutih za uništavanje uskolisnih korova može se primeniti herbicid Globus. Registrovan je za primenu u soji, suncokretu, šećernoj repi, krompiru i uljanoj repici. Pogodan je za primenu i u nestabilnim vremenskim uslovima. Pošto ga biljno tkivo korova usvaja vrlo brzo, već jedan sat nakon primene, nema opasnosti od ispiranja kišom.  Na korove deluje brzo, a skoro već nekoliko sati po tretmanu prestaje sa porastom.

Globus se nakon tretmana intenzivno i lako se širi kroz čitavu biljku i dospeva u sve od nadzemnih do podzemnih delova korova. Nakuplja se u bitnim delovima koji najbrže rastu pa i deluje najbrže. Već 5. ili 6. dana nakon tretmana, korov gubi zelenu boju, počinje da propada i više se ne može razvijati. Globus je veoma selektivan prema gajenim usevima u kojima se primjenjuje.Na divlji sirak iz rizoma i iz semena, muhariku, koštanu i druge korove deluje brzo i potpuno.

Uz herbicide koji su spomenuti, korisno je dodati biostimulator, oni ubrzavaju usvajanje herbicida, podstiču porast soje i drugih useva. Umanjuju negativan uticaj niskih noćnih temperatura koje usporavaju rast useva.

“Prošle godine to proizvelo vrlo dobre efekte znači sve odradilo tiče korova koji su bili u datom momentu kad je to tretirano i zadovoljni smo i dalje nastavljamo tu saradnju”, kaže Branko Letić iz Novog Sada.

Galenika-Fitofarmacija


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica