Zaštita krompira: Plamenjača i krompirova zlatica ugrožavaju rod

Zaštita krompira: Plamenjača i krompirova zlatica ugrožavaju rod

Krompirova zlatica i plamenjača jedne su od stvari koje mogu da u potpunosti ugroze proizvodnju krompira i umanje rod. Evo kako to možete sprečiti.

 

Najopasnija štetočina koja može da ugrozi proizvodnju krompira je krompirova zlatica. Za ovu namenu kompanija Agromarket preporučuje preparat Coragen 20 SC u dozi primene od 60 ml/ha. Ovo je vrlo efikasan insekticid koji ima višestruke prednosti. Jedno je ovicidno dejstvo što znači da deluje na jaja koja su već položena, a drugo larvicidno što znači da deluje na larve koje su se već ispilile.

Takođe, veoma je važno napomenuti da ne postoji rezistentnost štetočine prema ovom insekticidu. Drugi veliki problm u proizvodnji krompira jeste plamenjača koja se javlja usled nestabilnog vremena. Kompanija Agromarket preporučuje preparat Ridomil Gold u količini od 2,5 kg/ha. Ovo je već dobro poznati dvokomponentni fungicid sa izraženim preventivnim, ali i kurativnim dejstvom koji pruža sigurnost našim proizvođačima.

Jedna od prednosti ovog fungicida je njegova stabilnost, što znači da pruža maksimalan efekat i potpunu zaštitu krompira od plamenjače. Pored ovih pesticida u kombinaciju treba dodati Fitofert Magni-Cal B u dozi primene od 0,2%, kao i Fitofert Aminoflex u dozi primene od 0,2%.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica