Za suzbijanje sirka ključni su plodored, međuredna kultivacija i herbicidi

Za suzbijanje sirka ključni su plodored, međuredna kultivacija i herbicidi

Poljoprivredna proizvodnja svake godine donosi neke nove situacije i uslove pa je tako poznata izreka da kada se neko bavi poljoprivredom, „svake godine kreće u prvi razred“. Tako nam je i ove 2018. godine izrazito toplo vreme u prvoj polovini aprila, od oko 30 °C u trajanju od nekoliko dana donelo i „eksploziju“ travnih korova na parcelama, pre svega semenskog i rizomskog sirka.

Efikasno suzbijanje divljeg sirka - © Adama

Divlji sirak (Sorghum halepense) je višegodišnja biljka koja klija i niče u proleće. Razmnožava se kako semenom, tako i podzemnim izdancima – rizomima. Ukoliko se na 1 ha nalazi 20-30 biljaka sirka po m², na istoj površini može biti čak i do 3 tone njegovog korena. Zbog svega navedenog i suzbijanje mu je otežano, kopanjem ili kultiviranjem se samo uvećava njegova brojnost na toj površini.

Za uspešno suzbijanje divljeg sirka potrebno je koristiti razne mere.

Plodored

Plodored je značajna mera suzbijanja svih korova pa i divljeg sirka. Smenjivanja useva gustog sklopa (pšenica, lucerka, uljana repica) i okopavina smanjuje broj korova po površini.

Divlji sirak - © Adama

Agrotehničke mere

Agrotehničke mere poput ljuštenja strništa, dubokog oranja, kvalitetne setve, međuredne obrade takođe utiču na smanjenje brojnosti divljeg sirka. Ukoliko se uradi izoravanje potrebno je rizom sakupiti i ukloniti sa njive.

Hemijsko suzbijanje korova

Navedene mere u većini slučajeva nisu dovoljne i potrebno je primeniti i hemijsko suzbijanje sirka pomoću herbicida. Kompanija Adama za suzbijanje divljeg sirka i ostalih travnih korova nudi jedinstveno rešenje na tržištu Srbije, preparat Agil®. Agil® (propakvizafop 100 g/l) se koristi za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova u usevima suncokreta, soje, šećerne repe , crnog luka, krompira, paradjza, graška, šargarepe i kupusa u dozi primene 0,8 – 1 lit/ha. Preparat se može primeniti i u split aplikacijama 0,4+0,4 ili 0,5+0,5 lit/ha. Optimalno vreme primene je kada se korovi nalaze u fazi 3-5 razvijenih listova pa do početka bokorenja. U praksi, kod korišćenja Agila mora se voditi računa da temperatura prilikom primene ili u narednim satima ne pređe 25°C. Ovo je posebno naglašeno ako su biljke počele generativnu fazu svog razvoja , soja , grašak i paradajz koji su počeli da cvetaju, kao i suncokret stariji od 8 listova- ulazi u fazu butonizacije.

Hemijsko suzbijanje divljeg sirka - © Adama

Tretiranu parcelu ne bi trebalo obrađivati 15-20 dana nakon primene Agila jer je toliko vremena potrebno preparatu da se iz listova prebaci u rizom i uništi ga. Ovo je naročito značajno jer na taj način smanjujete potencijal korova za sledeći usev. Poznato je da se divlji sirak u kukuruzu sve teže suzbija , na nekim terenima se pojavljuje i rezistentnost, pa je primena Agila na parcelama na kojima će se sledećih sezona gajiti kukuruz idealno rešenje.

Agil se odlikuje brzinom delovanja i agresivnošću ka korovima, tako da već nakon nekoliko dana možete primetiti crvenilo na sirku, a kasnije i njegovo propadanje. Kad primenite Agil® neće doći do retrovegetacije divljeg sirka, a nakon 1 sata ni kiša ga ne spira.

Proizvođači znaju da u borbi protiv divljeg sirka nisu sami, sa njima je i Agil®.

Sponzorisan članak
Adama SRB DOO
Bulevar Mihaila Pupina 6
11070 Novi Beograd
Tel: +381 11 785 85 00
Faks: +381 11 220 00 71
https://www.adama.com/srbija/sb/

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.