Uskolisni i širokolisni korovi UNIŠTAVAJU kukuruz – Ovako se suzbijaju!

Uskolisni i širokolisni korovi UNIŠTAVAJU kukuruz – Ovako se suzbijaju!

Setva kukuruza bliži se kraju.  Kukuruz koji je posejan u optimalnim uslovima nalaze se sada u fazi od 2-3 lista.

Ove godine bilo je znatno manje količine padavina nego što je to uobičajeno. Veoma je važno da kukuruz ima neometan rast i razvoj. Odnosno, da raste bez korovskih biljaka koje prave štete dok to crpe vodu i hranljive materije u zemljištu, dok u kasnijim fazama guše i zasenjuju useve. Zato je veoma važno da se izvrši adekvatno suzbijanje korova. Sve to u cilju postizanja visokih prinosa gajenih kultura.

Za suzbijanje uskolisnih korova u kukuruzu, Galenika-Fitofarmacija preporučuje preparat Talisman, koji odlučno suzbija uskolisne korove, kao što je divlji sirak iz semena, divlji sirak iz rizoma, korovsko proso, muhariku i druge korove. Talisman se primjenjuje do 6 lista kukuruza. Preparat Talisman odlikuje visokokvalitetna formulacija što mu obezbeđuje brzo usvajanje od strane korovskih biljaka, njegovo prenošenje u podzemne organe a samim tim brzo propadanje korovskih biljaka.

Radi proširenja spektra delovanja na širokolisne korove Galenika- Fitofarmacija preporučuje preparat Plamen. Ovaj preparat se primenjuje do 5 lista kukuruza i on odlično suzbija sve širokolisne korove čak i one najtvrdokornije kao što su Štir, Ambrozija, Pepeljuga i ostali.

biljke kukuruza na njivi

Preparat Plamen deluje veoma brzo tako što izaziva deformaciju korovskih biljaka i veoma brzo propadanje. Prethodna 2 navedena preparata registrovana su i primjenjuju se u zemljama Europske Unije, što takođe govori o njihovom kvalitetu.

Za kasnije primene herbicida u usevu kukuruza Galenika-Fitofarmacija preporučuje preparat Skaut. Preparat Skaut odlikuje visoka selektivnost i baš to što je selektivan znači da može da se primenjuje sve do 8. lista kukuruza. Preparatu Skaut ukoliko ga primjenjujemo samostalno treba dodati okvašivač Alteox T Prima. Ukoliko ga primenjujemo sa preparatom Talisman ne treba dodavati okvašivač jer ga Talisman već sadrži.

Preparat Skaut pored toga što deluje preko lista odlikuje ga i odlično zemljišno delovanje. On dovodi do izbeljivanja na vrhu biljaka. To izbeljivanje polako se širi i kasnije dolazi do potpunog propadanja biljaka. Galenika-Fitofarmacija preporučuje da se zajedno s herbicidnim tretmanom primijeni i folijarno đubrivo Foligal Super. Ovo đubrivo obogaćeno je mikro i makro elementima koji bitno poboljšavjua usvajanje sredstava za zaštitu bilja, a samim tim poboljšava njihovo delovanje u svrhu.


Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica