Suva vršna trulež – problem nedostatka kalcijuma

Suva vršna trulež – problem nedostatka kalcijuma

Tokom ove proizvodne godine na nekim mestima javili su se simptomi suve vršne truleži – koja nastaje usled nedostatka kalcijuma.

Gajenje paprike - © Agromedia

Kalcijum spada u grupu slabo pokretljivih elemenata i veoma sporo se transportuje, tako da često dolazi do pojave nedostatka ili slabog usvajanja ovog elementa.

Nedostatak kalcijuma prouzrokuje suvu trulež vrha ploda paprike i paradajza. Simptomi nedostatka kalcijuma javljaju se već na vrlo malim plodovima, i uvek na onom delu ploda gde je tučak. Pojavi nedostatka ovog elementa doprinose i neke greške proizvođača tokom proizvodnje ili poremećen vodno-vazdušni režim, visoka temperatura zemljišta, ispiranje hraniva iz oraničnog sloja, antagonizarn među pojedinim jonima.

Može se desiti da u zemljištu ima dovoljno kalcijuma ali ga biljka ne može usvojiti ako u zemljištu ima previše kalijuma (antagonizam), ili je došlo do nedostatka vlage, te će se siptomi nedostatka kalcijuma pojaviti na biljci iako ga ima u zemljištu dovoljno.

Nedostatak ovog elementa u ovom slučaju neophodno je nadoknaditi folijarnom prihranom, u početku ili tokom cvetanja biljaka, ali se mora voditi računa o koncentraciji, kako ne bi došlo do ožegotina na listovima.

Veliki nedostatak kalcijuma na paprici može se sprečiti ravnomernim zalivanjem i redovnim dodavanjem ovog elementa.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe  


Autor: Dipl. inž. Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica