Siva repina pipa registrovana u usevima ŠEĆERNE REPE, insekticidi preporučeni u OVIM SLUČAJEVIMA

Prema najnovijim saznanjima Prognozno-izveštajne službe u usevima šećerne repe registrovane su odrasle jedinke sive repine pipe. Iz uviđaja sa terena primetno je da su usevi posejani 10. marta u fazi klijanja i nicanja. Istovremeno, u toku je setva preostalih isplaniranih površina pod repom.

Foto: Prognozno-izveštajna služba

„Najugroženiji su usevi u blizini starih repišta. Od sredine nedelje se najavljuju dnevne temerature vazduha koje će ići preko 20 ֯C i koje će usloviti intenzivniji izlazak prezimljujućih odraslih jedinki i migraciju ka novoposejanim repištima“, naveli su iz ove službe.

Pipe su najaktivnije u najtoplijem delu dana, i zbog toga se proizvođačima preporučuje vizuelni pregled novoposejanih useva u ovom vremenskom periodu. Tokom redovnih pregleda ustanoviti u kojoj fazi razvoja su usevi i ima li jedinki sive repine pipe, savetuju iz PIS-a.

Insekticide primeniti u slučaju da se po metru kvadratnom uoči od 0.1 do 0.3 odraslih jedinki sive repine pipe.

„U fazama nicanja i kotiledonih listova, u cilju suzbijanja sive repine pipe, mogu se koristiti insekticidi kontaktnog mehanizma delovanja na bazi aktivne materije: cipermetrin (Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba), alfa-cipermetrin (Fastac 10 EC) ili lambda-cihalotrin (Karate zeon, Kozak)“, savetuju iz ove službe.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba

Komentari