Preporuke PIS-a za zaštitu šljive tokom ove nedelje

Preporuke PIS-a za zaštitu šljive tokom ove nedelje

Prema prognozi Prognozno-izveštajne službe, sa najavljenim padavinama sredinom nedelje dolazi i do uslova za infekciju lisne mase gljivom prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljive (Polystigma rubrum). 

Foto: Prognozno-izveštajna služba

“U cilju zaštite lisne mase od navedenih patogena, pre najavljenih padavina,  proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi aktivne materije kaptan: Captan 50 WP, Merpan 50 WP, Metod 480 SC, Capi u koncentraciji 0,2 – 0,3%”, posavetovali su iz PIS-a.

U ovom trenutku treba obratiti pažnju na šljivinog smotavca, ukazuju iz ove službe, pošto je u toku polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije.

“U regionima Kikinde, Knjaževca, Kragujevca, Leskovca, Mladenovca, Niša, Smedereva i Valjeva započelo je piljenje larvi prve generacije ove štetočine, dok se u ostalim regionima ovaj biološki događaj očekuje u narednim danima”, pokazuju nove analize sa terena.

Prognozno-izveštajna služba na osnovu njih savetuje da se u cilju sprečavanja ubušivanja larvi u plodove šljiva, primeni insekticid na bazi aktivne materije acetamiprid: Tonus ekstra u koncentraciji 0,02-0,025%.

Kako reagovati u slučaju pojave lisnih vaši?

Još jedan od saveta za ovu nedelju je da se obrati pažnja na pojavu raznoraznih vrsta lisnih vaši.

U pojedinim zasadima šljiva registruje se prisustvo šljivine vaši kovrdžalice (Brachycaudus helichrysi), šljivine brašnjave vaši (Hyalopterus pruni) i drugih lisnih vaši. Preporuka je da se pregledaju zasadi i ukoliko se registruje prisustvo ovih štetočina, primene hemijske mere zaštite. Navedeni insekticid za šljivinog smotavca delovaće i na vaši”, preporučuju predstavnici PIS-a.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba za zaštitu bilja

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica