Ove godine natprosečno veliki broj bolesti – Voće i vinova loza najugroženiji

Ove godine natprosečno veliki broj bolesti – Voće i vinova loza najugroženiji

Poslednjih nekoliko meseci loše vremenske prilike pratile su sve poljoprivredne proizvođače. Grad i obilne padavine kod nekih su pričinile veće, a kod nekih manje probleme. Ali one kulture na koje su ostavljene dalekosežne posledice su voće i vinova loza. Pored prepolovljenog roda od kiše i grada, opasnost po ove vrste su i biljne bolesti za koje su se ove godine stvorili idealni uslovi.

 

Kiša koja pada unazad nekoliko dana pogodna je za razvoj mnogih biljnih bolesti kako povrtarskih tako i voćarskih kukltura. Kako naša sagovornica dipl. inž. Marija Kolundžija kaže reč je pre svega o problemima koje bi mogla da izazove plamenjača, trulež i ostale agresivne bolesti. Najozbiljnija situacija je kod vinove loze zato što se svi delovi ove biljke trenutno nalaze u delikatnoj fazi razvoja. Što ukoliko se ne zaštiti na vreme može da rezultira smanjenim rodom.

Jabučasto voće, objašnjava Kolundžija sada se ulazi u mirniju fazu. Opasnost o venturije je prošao, ali je bilo dosta otežano radititi prethodne tretmane kada se zbog prevelike količne vode nije moglo da se uđe u u voćnjake. Kada je reč o ovoj vrsti voća tretnutno se akcenat stavlja na borbu protiv jabukinog smotavca i kruškine buve koja će tek sa porastom temeperature praviti još veće probleme. 

Zaštita vinove loze - © Agromedia

U plastenicima je takođe situacija bila voema loša. Zbog velike razlike u temperaturi na većini pastenika došlo je do kondenzacije vodene pare pa samim ti i do pojave nekih veoma opasnih bolesti. Dakle iako je povrće u plasteniku bilo zaštićeno od padavina, opet se stvorila mogućnost od pojave truleži alternarije. 

„Ove godine su uslovi za rad bili dosta otežani. I 2019. godinu ćemo pamtiti po velikom broju infekcija, jer ovoliko uslova za pojavu bolesti nije bilo nikada. Pored toga što je bilo veoma teško obaviti tretmane zbog prevelike količine vode u voćnjacima, mnogi fungicidi i insekticidi kojima su tretirane voćarske i povrtarske kulture spirane su kišom. Što znači da je biljka u većini slučajeva bila nezaštićena.“

Berba jabuka - © Pixabay


Sa porastom temeperatura doći će do pojave i mnogih drugih infekcija, a to je ujedno i vreme kada treba reagovati i obaviti tretmane u svojim voćnjacima i povrtnjacima. A preporuka ove zaštitarke je da se pre svega obave preventivni tretmani zaštite od monilije kako ne bi bilo problema u berbi i kako plodovi koje ubiramo ne bi bili truli.

Za razliku od ovih kultura, vremenski uslovi osim otežanog ulaska u njive nisu pričinile velike štete. Ipak, kada je reč o prinosu mnogi proizvođači ne žele da unapred prognoziraju.

Sagovornici: dipl. inž. zaštite bilja Marija Kolundžija
Janko Turčan, poljoprivredni proizvođač


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica