Ova 2 preparata povećaće tržišnu vrednost vaših malina

Ova 2 preparata povećaće tržišnu vrednost vaših malina

Sezona malina je u punom jeku. Domaći proizvođači u sve većem broju prepoznaju komercijalne potencijale crvenog zlata i na tržištu je ponuda sve bogatija. U jakoj konkurenciji, jedino je kvalitet maline garant tržišnog uspeha i zato je neophodno posvetiti što veću pažnju proizvodnom procesu. Zato vam predstavljamo dva preparata uz pomoć kojih taj posao možete da uradite najuspešnije.

Slavol VVL je mikrobiološko đubrivo i biostimulator koji je idealan za unapređenje proizvodnje malina. Diplomirani inženjer Nikola Obradović, direktor prodaje za teritoriju Srbije u kompaniji „Agrounik“, rekao nam je nešto više o ovom preparatu.

Slavol VVL + Amiksol – za krupne i zdrave jabuke

U Slavolu VVL postoje dve grupe bakterija. Jedne su azotofiksatori, a druge su fosfomineralizatori. One pomažu da se usvoje azot i fosfor koji se nalaze u zemljištu, ili koje smo dali biljkama preko đubriva. Takođe je važno napomenuti da se u Slavolu nalaze prirodni hormoni auksini. Auksine biljka bukvalno prepoznaje kao svoje i uzima ih u dozi koja joj je potrebna u određenim fazama“, navodi Obradović.  

Maline u polju - ©Agromedia 

Slavol VVL primenjuje se od samog početka vegetacije i taj prvi tretman je od nemerljivog značaja za dalji razvoj biljke. Auksini u tom periodu pomažu boljem oprašivanju maline, što je jako važno.

Želite veći i bolji rod višnje? Probajte Slavol VVL!

Drugi tretman Slavolom VVL jeste u precvetavanju maline, a treći na početku zametanja plodova. Četvrti tretman trebalo bi obaviti u vreme kada je malina u punom rodu, ali još nije počela da menja boju i primiče se zrenju. Peti tretman, koji je po mom mišljenju vrlo važan za proizvođače, jeste pred samu berbu. Auksin koji smo pomenuli utiče ne samo na prinos, nego i na obojenost, kvalitet i čvrstoću plodova. Sve to povećava tržišnu vrednost ploda, a bolje se i čuva“, dodaje on.

Slavol VVL - ©Agromedia 


Slavol VVL primenjuje se kao jednoprocentni rastvor, a što je posebno značajno, može da se koristi i u kombinaciji sa drugim preparatima. Na ovom malinjaku Slavol VVL koristio se zajedno sa preparatom Amiksol, čija se upotreba preporučuje u situacijama koje su stresne za biljku.

Upravo u tim stresnim situacijama za biljku, kada ona pokazuje žutilo, proizvođači primenjuju aminokiseline. Jedan litar aminokiselina trebalo bi pomešati sa 200 litara vode. Ukoliko se primenjuju zajedno sa Slavolom VVL, proizvođači nalaze proporciju od pola doze, odnosno pola litra Salvola VVL na 100 litara vode i 1/3 litra aminokiselina“, objašnjava stručnjak.


Slavol VVL utiče ne samo na prinos, nego i na obojenost, kvalitet i čvrstoću plodova. Sve to povećava tržišnu vrednost ploda, a bolje se i čuva.

Zadruga „Agro eko voće“ iz Arilja okuplja veliki broj zadrugara i kooperanata koji su ove godine prvi put radili kontrolisanu proizvodnju malina. U okviru nje su planski pristupili ishrani i zaštiti malinjaka. Više o tome rekao nam je Božo Joković, direktor zadruge.


„Ove godine 28 proizvođača je vršilo primenu Slavola VVL u malinjacima pod sortom fertodi zamatos i došli smo do dobrih rezultata. Sa 4 prskanja u toku godine dobili smo ukrupnjene, bolje obojene plodove i postigli smo cilj koji smo imali. Mislim da ćemo od sledeće godine ubaciti još jedno, peto prskanje. Ove godine smo imali kišni period, ali smo uspeli da održimo biljke u dobroj kondiciji“, rekao je Joković.

Slavol VVL - ©Agromedia 

Konačno, berba je u toku, a efekti primene Slavola VVL su više nego očigledni.

Utiče na prinos, na kvalitet i obojenost ploda. Zato bi u ovom istom malinjaku trebalo razmišljati i o sledećoj godini, jer ovaj preparat utiče i na porast lastara“, dodaje Obradović.

Sagovornici:
Nikola Obradović, direktor prodaje za teritoriju Srbije u kompaniji „Agrounik“
Božo Joković, direktor zadruge „Agro eko voće“ 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica