Napravite prirodne preparate za zaštitu sa sastojcima iz vaše kuhinje

Napravite prirodne preparate za zaštitu sa sastojcima iz vaše kuhinje

Različite štetočine koje svakog dana napadaju i oštećuju vaše biljke mogu da uspore njihov razvoj i da utiču na kvalitet ploda. Kako biste se rešili nekih insekata i buba ne morate uvek koristiti insekticide, naprotiv, postoje i prirodni preparati koji vam mogu jednako uspešno rešiti probleme. Pisali smo o mnogim takvim preparatima, a ovog puta vam dajemo savete koje to sastojke koji se nalaze u vašoj kuhinji možete iskoristiti za zaštitu biljaka.

Prirodni preparati za zaštitu bilja sa sastojcima iz vaše kuhinje - © Pixabay 

Ulje

Iako se ulje dodaje u skoro sve prirodne preparate, od njega možete napraviti i posebnu mešavinu. Možete dodati oko 120 militara tečnosti za sudove u 240 militara ulja za pripremu hranu. Za pripremu ove mešavine možete koristiti bilo koje ulje, koje inače koristite za pripremanje hrane.

Pre nego što ga upotrebite potrebno je da ga razblažite. Izdvojite 15 mililitara mešavine i pomešajte sa 1 litrom tople vode i poprskajte po onim biljkama na kojima se nalaze određene štetočine.

Ovaj preparat najbolje deluje na grinje, nematode i insekte sa tvrdom ljuskom, jer ih jednostavno uguši. Možete ga koristiti za zaštitu biljaka i u zatvorenom prostoru i u bašti. Međutim, kada preparat koristite napolju vodite računa da ne prskate biljke kada je jako sunce, jer se na njima mogu stvoriti opekotine.

Takođe, nemojte koristiti ovu mešavinu u velikim količinama i na svim biljakama jer ćete im tako sprečiti dovod vazduha. Sprej prskajte samo po onim biljkama koje se nalaze štetočine.

Ulje eukaliptusa

Pomešajte 90 mililitara ulja eukaliptusa sa 240 mililitara vode. Dodajte 15 mililitara tečnosti za pranje sudova i prskajte na zaražene biljke.

Prirodni preparati za zaštitu bilja sa sastojcima iz vaše kuhinje - © Pixabay

Listovi paradajza i rabarbare

U većini slučajeva preparati od listova ovih biljaka su se pokazali delotvornim. Međutim, u određenim situacijama jednostavno broj štetočina se nije drastačnio smanjio. U svakom slučaju predlažemo vam da probate i da se sami uverite u njegovu efektivnost.

Listovi paradajza: Skuvajte u šerpi listove ovog povrća. Ostavite da se ohladi nekoliko sati, a onda napunite bočicu sa rasprskivačem i poprskajte biljke.

Listovi rabarbare: Listovi ove biljke su u određenoj meri otrovni, zato napravite čaj od listova rabarbare i rešite se lisnih vaši, grinja, i nekih štetnih larvi leptira.

Vrelom vodom prelijte izmrvljene listove rabarbare i ostavite da se natopiti nekoliko dana. Procedite i dodajte malo deterdženta i dovoljno da razblažite “čaj” i isprskajte biljke. Ponovite na svakih 10 dana.

Riblji ostaci

Svi rado jedemo ribu, ali da li ste znali da od ribljih ostataka možete napraviti tečnu mešavinu i tako zaštititi vaše biljke od nepoželjnih insekata. Ova mešavina je, takođe, dobra kao đubrivo, ali i protiv nematoda, larvi leptira i grinja.

Zato vam preporučujemo da probate da napravite ovu mešavinu i isprskate biljke, ali obavezno zapušite nos.

Pravljenje ovog spreja je vrlo jednostavno. Nakon pripremanja ukusnog ribljeg obroka, kada vam ostanu delovi koje ste odbacili potopite ih u vodu i ostavite da odstoje nekoliko nedelja. Ovome možete dodati malo smeđeg šećera.

Smrad ove mešavine će zasigurno oterati sve štetočine što dalje od vaše bašte. Međutim, ukoliko nakon nekoliko nedelja i vaše komšije počnu da se udaljavaju od vas da znate da to nije samo zbog toga jer vam zavide na lepo uređenom dvorištu.

Prirodni preparati za zaštitu bilja sa sastojcima iz vaše kuhinje - © Pixabay

Tečnost za sudove

Tečnost za sudove možete dodavati drugim sprejevima, a ako ga razblažite možete ga koristiti i u kao zaseban preparat za zaštitu vaših biljaka od štetočina.

Dovoljno je da 14 mililitara tečnosti razblažite u kofu vruće vode i tako isprskate zaražene biljke. Povedite računa da ne prskate preveliku količinu i da tečnost koji korsitite nije previše jak, jer ćete tako samo naštetiti biljakama umesto da ih zaštitite.

Ova razblažena tečnost će kontrolisati mnoge sitne bube kao što su lisne vaši.

 

Pročitajte još i:

I od ovih biljaka možete da napravite prirodne preparate za zaštitu bilja

Prirodnim preparatima i morkama rešite se krompirove zlatice!

Neobično, a delotvorno: Uništite krompirovu zlaticu – KROMPIROVOM ZLATICOM

Napravite sami: Prirodni preparati za zaštitu bilja

Rastvor od koprive – prirodni preparat za zaštitu bilja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.