Kukuvije odlični pomoćnici u borbi protiv glodara

Kukuvije odlični pomoćnici u borbi protiv glodara

Kukuvije su veoma korisne i plemenite ptice koje na seoskim imanjima i u prirodi love štetočine kao što su sitni glodari i druge manje životinje. One mogu biti od velike pomoći u zasadima voća, povrća, pa i vinove loze. Ipak, ove vrste u našoj zemlji su ugrožena vrsta.

Kukuvije uništavaju glodare u vinogradima, voćnjacima i povrtnjacima - © Pixabay 

U Srbiji, se veruje da kukuvija zbog karakterističnog zvuka koji ispušta proriče bolest ili smrt. Zbog toga se dešava da ih ljudi iz straha ubijaju. Danas znamo da je kukuvija veoma korisna i plemenita ptica koja na seoskim imanjima (ali i prirodi) lovi štetočine.

Lovi uglavnom noću. Ima dobar „noćni vid“, ali se prilikom lova oslanja više na oštar sluh. Pošto su uši asimetrično postavljene, lako mogu da lociraju plen, čak i kad je dobro sakriven. Može nečujno da se prikrade, a plen grabi kandžama i potom kljunom probije lobanju. Smatra se korisnom pticom jer tamani štetočine kao što su miševi i voluharice.

Vinogradari posebno imaju velikih problem sa štetama koje prave glodari. Oni često oštećuju sisteme za navodnjavanje, ali koren vinove loze koji grickaju i tako oslabljuju biljku. Zato ukoliko se ova sova nađe na vašem imanju nemojte je oterati jer ona može biti veoma korisna. U Kaliforniji se ove sove koriste nekoliko decenija unazad kako bi istrebile glodare.

Kukuvije uništavaju glodare u vinogradima, voćnjacima i povrtnjacima - © Pixabay 

Poljski miševi i voluharice oštećuju voćnjake, a posebno zasade lešnika i oraha tako što grizu koren i koru drveta i na taj način onemogućavaju pravilan razvoj biljke. Odgajivači lešnika smatraju kukuvije posebno korisnim pticama u svojim voćnjacima, zato što uništavaju glodare koji prave velike štete njihovim zasadima.

Glodari su česti posetioci i povrtarskih bašti. Njih privlači bogat izbor različite hrane, i tako uzrokuju veliku štetu tim usevima. Najveće štete mogu da prave u zasadima salate, artičoke, paradajza, brokolija, slatkog krompira, krastavca, celera, ali i u mnogim drugim.


Kukuvije mogu lako loviti na takvim farmama zbog toga što povrće obično raste niže od nekih vrsta voćaka i vinove loze. U Americi za poljoprivrednike koji se bave organskom proizvodnjom sova im postaje veoma važno sredstvo u prirodnoj zaštiti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica