Krvava vaš – pravilnom sadnjom jabuke protiv ove ŠTETOČINE!

Krvava vaš – pravilnom sadnjom jabuke protiv ove ŠTETOČINE!

Pojedine štetočine mogu u potpunosti desetkovati voćnjake i dovesti do ogromnog materijalnog gubitka za voćare, koji u tom slučaju ne ostaju ni na nuli, već gube uložen novac. Stoga je važno upoznati ih sve i znati kako na njih delovati, što je najvažnije pravovremeno.

JabukaFoto:Pixabay

U nastavku pišemo više o krvavoj vaši, važnoj ekonomskoj štetočini kojoj je domaćin, na našim prostorima, samo stablo jabuke. Pre jesenje sadnje stabala mogu se preduzeti određene moje kojim se ova voćna kultura može zaštititi. Takođe, i tokom daljeg gajenja mogu se primeniti neki od prirodnih načina borbe protiv krvave vaši, koja predstavlja naročitu opasnost za mlade sadnice, uglavnom sorte Jonagold, Ajdared i Zlatni delišes.

Brzo i intenzivno razmnožavanje krvave vaši

Ova veoma sitna štetočina dužine 1,8 milimetara ima velik broj generacija godišnje. Naime, tokom jedne godine može imati 10 do 12 generacija, a u povoljnim uslovima i do 16. Svaka ženka polaže od 100 do 150 jaja braon – ljubičaste nijanse, koja su obložena voštanom prevlakom.

Krvava vaš prezimljava najčešće u zoni korena, odnosno korenovog vrata, ali i u nadzemnom delu biljke na mestu oštećenja kore stabla i grana usled nepravilno izvršene rezidbe ili izazvanih klimatskim prilikama.

Iako je u pitanju sitan insekt, njegove kolonije nije teško uočiti – sivo – crne vaši pokrivene su belom, gustom, vlaknastom prevlakom, koja izgleda kao vata. Ako se zgnječe krenuće da teče crvena supstanca, odatle naziv krvave vaši. Kolonije su uglavnom vidljive na pazusima listova. Ova štetočina je vrlo otporna na niske temperature – preživljava čak na temperaturi do -27 stepeni.

Krvave vaši stvaraju tumore na biljci, a otvaraju vrata i drugim problemima

Larve krvave vaši sišu velike količine biljnog soka iz biljke jabuke. Na mestu njihovog hranjenja, to jest sisanja biljnog soka javljaju se tumori (rak –rane). One onemogućavaju dotok biljnog soka kroz biljku, kora debla i grana počinje da puca. Kada tumori krenu da se raspadaju to otvara vrata drugim problemima: ostalim patogenima i štetočinama, naročito staklokrilcima.

AjdaredFoto:Pixabay

Ovo sve uzrokuje sprečavanje normalnog rasta i razvoja biljke, smanjuje se rodnost jabuke, a dolazi i do njenog sušenja. Beličasta, vunasta prevlaka po kojoj prepoznajemo koloniju prekriva i napadnute delove biljke. Ako je agresivni napad u pitanju, bela vunasta tvorevina prekriva i plodove jabuke koji nisu upotrebljivi i ne mogu se prodati.

Krvave vaši luču mednu rosu, koju naseljava čađavica.


Šta znati pre podizanja zasada jabuke?

Važno je znati da krvave vaši napadaju vlažnije i niže položaje. Takođe, meta ovih predatora su bujne sorte, te stoga obratite pažnju na njihov odabir.

Neophodno je koristiti M9 ili M27 podlogu koje su manje bujne. Nikako ne koristiti MM106.

Oprezno sa rezidbom jabuke

Takođe, nemojte preterivati sa azotnom prihranom jabuka, jer može dovesti do preteranog rasta izdanaka jabuke.


Rezidbu obavite što pravilnije, pazite da ne pravite mehanička oštećenja na granama, jer ćete u suprotnom samo pomoći krvavoj vaši u njenoj nameri – da osuši vaša stabla jabuka.

Ako vidite bogomoljku u svom zasadu, to je odlična stvar, jer ovaj insekt, mnogima omražen, predstavlja prirodnog neprijatelja za krvavu vaš. Još jedan neprijatelj krvave vaši dolazi iz sveta biljaka, a to je jedna od najstarijih povrtarskih kultura na svetu – beli luk. Kilogram ovog zdravog povrća presecite na pola i potopite u 30 litara vruće vode.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica