Kako suzbiti rđaste grinje

Kako suzbiti rđaste grinje

Početkom maja u zasadima višnje, primećena je pojava rđaste grinje. Kako suzbiti grinje, koje preparate koristiti i koje štete nanose piše, Gordana Jovanović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Leskovac.

Ilustracija: Rđaste grinja na zasadu višnje - © Pixabay

Suzbijanje pegavosti lista višnje i trešnje, izazov za svakog voćara

U pojedinim zasadima koštičavog voća (višnje) tokom maja registrovana je pojava rđaste grinje Aculus schlechtendali. Uočava se rđasta, bronzasta boja naličja listova, koji se uvijaju ka unutrašnjosti. Smanjen je proces fotosinteze, što za posledicu ima zastoj u vegetaciji, plodovi postaju sitniji, a lišće može pre završetka vegetacije otpasti. Prevremeno opadanje lišća može prouzrokovati sušenje jednogodišnjih sadnica u rasadniku. Ukoliko dođe do retrovegetacije, voćka nepripremljena ulazi u zimski period, zbog čega postaje osetljivija na niske temperature.

Po čemu se višnja Šumadinka razlikuje od Oblačinske

Rđasta grinja ima veći broj generacija. Prezimljavaju odrasle ženke između ljuspica pupoljaka. U vreme bubrenja pupoljaka grinje postaju aktivne. Ženka polaže 20 do 50 jaja na listove. Tokom cvetanja se mogu naći i na čašici ploda. Ciklus razvića jedne generacije završava se za desetak dana. Ženke letnjih formi polažu i do 100 jaja. Tokom avgusta se javljaju ženke koje idu na prezimljavanje.

Istraživanja pokazala: Višnja najkonkurentnija srpska voćka

Hemijska zaštita se ređe sprovodi jer prirodni neprijatelji mogu regulisati brojnost štetočine. Ukoliko se uoči jača pojava rđaste, bronzaste boje listova, potrebno je izvršiti hemijsko tretiranje insekticidima (akaricidima). Ukoliko se tretiraju zasadi u rodu potrebno je voditi računa o karenci. Poslednji rok primene preparata je 14 dana pred berbu. Od akaricida mogu se primeniti preparati na bazi a.m. abamektina: u koncentraciji 0,1%, sa dva tretmana u intervalu od 7 do 10 dana. Ovi insekticidi mogu prodreti kroz kutikulu lista, zbog čega dobro deluju na fitofagne grinje koje se hrane iz ćelija epidermisa kao što je A. schlechtendali.


Lakša za gajenje: Višnja šumadinka najveći konkurent malini

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Mr Gordana Jovanović PSSS Leskovac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica