Kako suzbiti plamenjaču u usevu uljane repice

Kako suzbiti plamenjaču u usevu uljane repice

Plamenjača najčešće napada uljanu repicu, ali i neke kupusnjače. Ova gljiva napada uljane repice od samog nicanja, a razvoju patogena pogoduje prohladno i kišovito vreme tokom jeseni i proleća. Ipak, prvi znaci bolesti mogu se prepoznati i na vreme sprečiti.

Uljana repica - © Pixabay

Jedan od simptoma plamenjače je zaraza koja nastaje neposredno nakon nicanja. Već prvi znaci bolesti javljaju se na kotiledonimа i lišću gde se uočava beličasta skrama koja predstavlja micelije i spore gljive. U povoljnim uslovima za razvoj bolesti dolazi do propadanja biljaka. Tada se pojavljuju takozvane padavice pa nastaju ćelava mesta na parcelama.

Bolest se širi sa donjih na gornje spratove lišća prema vrhu stabla zahvatajući i mahune. Na licu zaraženog lišća uočavaju se žućkaste pege, a na naličju pega razvijaju se spore gljive koje se vetrom šire kroz usev. Zaraženo lišće se suši, stabljike postaju gole, a sve to utiče na manji prinos i lošiji kvalitet semena.

Uljana repica – popularna, isplativa i tražena kultura!

Gljiva prezimljava na zaraženim biljnim ostacima posle žetve u formi zimskih spora, ali opstaje i na kupusnjačama preko kojih i vrši zarazu na jesenji usev uljane repice. Još jedan od načina širenja zaraze je semenom. Zaraza se ostvaruje kada su temperature od 8-10˚C tokom jeseni i proleća. Bolest se češće javlja u uslovima vlažnog zemljišta i vazduha kao i gustog sklopa useva.

Suzbijanje

Ocena jačine zaraze vrši se na jesenjem usevu i u proleće pred cvetanje. Zaštita se sprovodi sa tretmanom protiv repičine ose i sjajnika sa fungicidima koji su registrovani za plamenjače u kupusnjačama na bazi aktivnih materija: mankozeba, hlortalonila i hlortalonil+metalaksil.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Slavica Maksimović, PSSS Šabac

Komentari (1)

blerim

2021-10-29 12:05:40

mi smo od polsku hocemo da kupimo ulje od repice na velikom kolicinu kto nam pomaga da nademo hvala vam puno

agromedia

2022-01-10 13:50:27

Poštovani, u Srbiji postoje brojni distributeri uljane repice. Da li ste već imali iskustva sa nekim od njih?

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.