Kako sprečiti tumor voćaka

Kako sprečiti tumor voćaka

Rak voćaka i vinove loze lat. Agrobacterium tumefaciens, prisutna je u svim delovima cveta, ali je naročita važna u rasadničkoj proizvodnji jer sadnice koje obole ne dostižu normalan rast. Kako suzbiti ovu bolest, piše za Poljoprivredne savetodavne stručne služne Srbije, Siniša Nedeljković.

Ilustracija: Rak voća veliki problem u voćarstvu - © Pixabay

Simptomi ove bolesti manifestuju se pojavom tumora (izraslina) najčešće na korenovom vratu, korenu i stablu voćaka a kod vinove loze na stablu i starijim lukovima. Izrasline mogu biti različitog oblika i veličine. Najčešće su veličine oraha, čovečje pesnice, a ponekad i veličine dečije glave. U početku su mladi tumori mekani, sa glatkom površinom, svetlosmeđe boje. Kasnije se oni uvećavaju, odrvene, potamne, imaju hrapavu površinu i raspadaju se u istoj ili sledećoj godini. Ove izrasline uslovljavaju da obolele biljke zaostaju u porastu i ispoljavaju simptom slabosti. Sušenje stabala voćaka i čokota vinove loze se progresivno širi i oni na kraju uginjavaju.

Bakterija se održava saprofitski na obolelim biljkama i biljnim ostacima u zemljištu. Zarazu ostvaruje preko povreda i u biljci se širi intercelularno. Po prodiranju u biljno tkivo bakterija deluje stimulativno na ćelije domaćina, izazivajući njihovo uvećanje i obrazovanje tumora. Kada tumor dostigne određen razvoj, raspada se i bakterije se ponovo nađu u zemljištu i u povoljnim uslovima ostvaruju sekundarne infekcije.

Patogen se prenosi zaraženim sadnim materijalom, priborom za orezivanje i kalemljenje,zemljištem i oruđima za rad. Povoljni uslovi za razvoj bakterije su umereno toplo zemljište (oko 22°C) i prosečna vlažnost 60%. Proizvodnja sadnog materijala mora da bude isključivo na parcelama na kojima su u dužem periodu gajene biljke koje nisu domaćini ove bakterije(strnine,kukuruz,lucerka i dr.). Obolele sadnice se ne smeju upotrebiti za sadnju i one se moraju uništiti. Preporučuje se višegodišnji plodored (3-5 godina). Dezinfekcija zemljišta i pribora za kalemljenje (0,4% rastvora formalina) je značajna mera. Takođe može se izvršiti i dezinfekcija korena pred sadnju 1% rastvorom bakaroksihlorida.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl. inž. Siniša Nedeljković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica