Kako sprečiti bakterioznu mrljavost lubenice

Kako sprečiti bakterioznu mrljavost lubenice

Kod plodova lubenice ponekad se javlja bakteriozna mrljavost plodova, koju prouzrokuje bakterija Acidovorax citrulli.

Lubenica - © Pixabay

Bakterioznu mrljavost plodova lubenice prouzrokuje bakterija Acidovorax citrulli. Bolest koju izaziva ova bakterija na lubenici negativno utiče na visinu prinosa i ekonomski efekat proizvodnje.

Simptomi bolesti su u vidu pega vodenastog izgleda i nepravilnog oblika na zrelim plodovima lubenice. S obzirom da razvoju bolesti pogoduju visoka temperatura i vlažnost vazduha, procenat obolelih biljaka veći je u zaštićenom prostoru nego na otvorenom polju. Ukoliko nastupe nepovoljni uslovi, infekcija se zaustavlja, ali se patogen i dalje održava u biljci domaćinu.

Nakon rasađivanja na stalno mesto, zaražene biljke postaju izvor za širenje sekundarnih infekcija. Zalivanjem i kišom A. ctrulli se veoma lako prenosi na susedne zdrave biljke, što za posledicu može imati 100 % infekciju klijanaca tokom proizvodnje rasada, a takođe i visok procenat zaraze biljaka u polju.

Patogen se održava i prenosi semenom, stoga zaraženo seme predstavlja glavni izvor inokuluma. Osnovna mera u suzbijanju jeste da se za proizvodnju koristi zdravo seme. Treba voditi računa o plodoredu, sanitarnim merama u objektu za proizvodnju rasada.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe  
Autor: dipl. ing. zaštite bilja Jelena Grbić 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica