Aktuelne preporuke Prognozno izveštajne službe ZA ZAŠTITU BILJA

Ovo su aktuelni preventivni tretmani koji su preporučeni na osnovu analize Prognozno izveštajne službe. Ova služba na osnovu analize od kraja zime beleži mnogo perioda sa niskim temperaturama, zbog kojih su nastale i značajne posledice po biljne vrste. 

U najvećoj meri došlo je do izmrzavanja nadzemnih biljnih delova, pa je u međuvremenu došlo i do regeneracije tih useva, navodi direktor Prognozno-izveštajne službe Milena Marčić.

„Trenutno se u usevima strnih žita postoje najznačajniji prouzrokovači bolesti koji se javljaju na ovim područjima, koji su blizu praga štetnosti, pa zbog toga postoji potreba za hemijskim merama zaštite“, navodi ona.

U ovom periodu preporučuju mere zaštite od prouzrokovača sive pegavosti, lista pšenice, pepelnice žita, žuto mrke pegavosti. Postoje i simptomi rđe prema analizi PIS-a.

Mrazevi u martu i aprilu naneli su značajne štete koštičavom i jabučastom voću, pokazuju izveštaji sa terena ove službe. Prouzrokovači bolesti na voću u ovom periodu koji su aktuelni su prouzrokovači čađave krastavosti, koji mogu da ostvare infekciju u velikom temperaturnom rasponu.

Niske temperature uticale su i na insekte, pošto im je ciklus razvića usporen, i kod pojedinih vrsta poput repine pipe registrovana je manja brojnost.

Sagovornik: Milena Marčić, Prognozno-izveštajna služba

Komentari