Sve prednosti konzumiranja papaje

Sve prednosti konzumiranja papaje

Papaja raste kao drvo, sa stablom visine do 10 metara. Listovi dužine do 70 centimetara rastu na gornjim delovima grana. Plod je jestiv, ima glatku žutu ili zelenkastu koru i ovalnog je oblika. Mesnati dio ploda je jarko narandžast i slatkog je ukusa.

Papaja © Pixabay

Kora papaje se ne koristi, jer sadrži štetne materije, dok mesnati deo nutricionisti preporučuju za ishranu, jer je bogata likopenom, vitaminom C i mineralima važnim za organizam. Što je papaja zrelija, bogatija je hranjivim materijama.

Papaja sadrži vitamin A, koji održava zdravlje kože, sluzokože i vida, dok folna kiselina i kalijum kontrolišu rad srca i regulišu nivo krvnog pritiska.

Kanadskim sortama šljiva odgovaraju uslovi u Srbiji

Enzim papain, koji se nalazi u papaji, koristi se za proizvodnju lekova za gastrointestinalne poremećaje i resorpciju hematoma. Sličan ljudskom probavnom enzimu pepsinu (želudačnom enzimu za razgrađivanje hrane), pa tako papaju možete konzumirati za smirivanje želudačnih tegoba.

Takođe, enzim papaje ima i blago laksativno dejstvo i uništava crevne parazite. Preporučuje se sportistima, jer telu pomaže da se oporavi nakon treninga. Može se konzumirati u vidu tableta koje se doziraju u zavisnoti od namene.

Sokovi ili čajevi od papaje imaju antikancerogeno dejstvo. Doprinose boljoj cirkulaciji, regulišu probavu, jačaju krvne sudove, ublažavaju upalne procese i eliminišu toksine iz organizma.

Plod papaje © Pixabay


Listovi plodova papaje takođe imaju lekovito dejstvo, ako se od njih napravi čaj. Čaj od listova papaje sprečava širenje tumora i pomaže pri suzbijanju nuspojava hemoterapije. Koristi se za probleme dijabetesa, manjka trombocita i oštećenja bubrega.

Papaja se koristi i za negu kože. Njeni sastojci delotvorni su za otvaranje pora, uklanjanju infekcija i akni. Koristi se i za negu kose, jer podstiče njen rast i uklanja perut.

Čaj od lišća aronije – lekovita injekcija snage i energije koja otklanja umor!


Papajii odgovara vlažna tropska klima, pa se u našim područjima može gajiti uz obalu Jadranskog mora ili u loncima. Idealna temperatura za uzgoj je od 22 do 28 stepeni.

Neophodno je da bude zaštićena od jakog vetra, ali će joj za rast biti potrebno dosta sunca. Zahtevna je što se tiče zalivanja i ne podnosi dugo zadržavanje vode u tlu, jer prevelika količina vode može doprinieti razvoju gljivičnih bolesti korena.


Papaja daje plodove nakon godinu dana od dana sadnje. Oni koji je gaje moći će da uživaju dugo, jer ubiranje traje tokom čitave godine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica