Šipak kao lek i saveznik u borbi protiv starenja kože

Šipak kao lek i saveznik u borbi protiv starenja kože

Potražnja za šipkom je iz godine u godinu sve veća, pa samim tim raste i njegova otkupna cena na tržištu. Osim što se uzgojem šipka može zaraditi, primena ovog voća sve je veća u medicini, ali i u službi lepote.

 Šipak © Pixabay

Šipak sadrži 50% više vitamina C nego pomorandža, pa se kao takav koristi za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlada. Lekari ga preporučuju onima koji pate od bolova u kostima, reume i artritisa. Istraživanja pokazuju da redovna upotreba šipka poboljšava pokretljivost zglobova za čak 80%.

Prirodna kozmetika sve popularnija među potrošačima

Osim što konzumacija šipka sprečava pojavu bolova u leđima, kukovima, kolenima, stopalima i rukama, povoljno utiče na čitav organizam, pa tako obezbeđuje bolji san, lakše kretanje i veću otpornost. Bogat je fosforom, kalijumom, kalcijumom i gvožđem, a sadrži vitamin B3 (nijacin) i vitamine B1, B2, B6 i B5 (pantotensku kiselinu).

Gajenje šipurka isplativije od lešnika i paprike

Šipak može ublažiti crvenilo i upale na koži, jer je bogat polifenolima, koji deluju protiv upalno. Ako ste izgoreli na suncu, šipak bogat antioksidansima može pomoći koži da se oporavi i smanji crvenilo. Takođe se preporučuje kod posekotina i uboda.

Ulje šipka koristi se i u kozmetici. Najčešće se dodaje losionima za telo, kupkama, šamponima, balzamima za usne i kremama za lice. Takođe, primenjuje se u terapiji ekcema i akni, jer sadrži vitamin C, koji reguliše stvaranje sebuma (masnog sloja na površini kože koji je štiti od spoljašnjih uticaja, ali i stvara bubuljice).

Divlja ruža © Pixabay


Šipak može uticati na podmlađivanje kože iznutra. Osim što pospešuje cirkulaciju, šipkovo ulje učvršćuje epiderm (spoljašnji, zaštitni sloj kože), što smanjuje vidljivost bora i sprečava pojavu novih. Dodaci šipka kremama i losionima štite kožu od starenja i regenerišu je. Koristi se za negu suve i zrele kože i povoljno utiče na ćelije epiderma.

Postoji mnogo načina na koje možemo koristiti šipak, među kojima su najpopularniji džem, čaj i ulje. Šipak je kiselkastog ukusa i najčešće ga možete kupiti u svojstvu marmelade, vina ili likera. Nema jak miris, pa kozmetički preparati uglavnom prijaju svakome.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica