Ovo može svako: Kako da gajite jagode u plastičnoj torbi

Ovo može svako: Kako da gajite jagode u plastičnoj torbi

Kada razmišljamo o domaćem uzgoju jagoda, najlakši i najjeftiniji način je da se gaje u torbama sa kojima idete u kupovinu. Sve što vam je potrebno su živići jagode, zemlja i torba od plastike sa kojom idete na pijacu vikendom. Za ceo proces potrebno vam je oko pola sata, a na kraju dobijate veoma ukusne plodove za samo nekoliko meseci.

 

Jagode možete gajiti i u plastičnim torbama - © Pixabay

Ako nikad niste probali sveže ubranu jagodu, to je isto kao da nikada niste ni probali jagodu. Leto jednostavno ne možemo da zamislimo bez ovog delikatesa. A one koje sami odgajamo, mnogo su ukusnije od onih koje kupujemo u piljari ili supermarketu. Kada jednom osetite ukus domaćih plodova ovog voća, setićete se zašto toliko volite jagode.

VIDEO SAVETI: Kako da se rešite korova u jagodama

Za odgajanje jagode u torbi potrebno vam je:

  1. Od 6 do 8 živića ovog voća;
  2. Zemlja, ili mešavina zemlje, komposta i đubriva za sadnju;
  3. Sredstvo za prihranu paradajza jer je bogat kalijumom i pomaže rastu biljaka koje se gaje u saksiji;
  4. Plastična torba za kupovinu i
  5. Stočić ili drvena kutija na kojoj će ova neobična saksija stajati.
 Jagode možete gajiti i u plastičnim torbama - © Pinterest

Priprema plastične torbe i sadnja jagoda

Na dnu vaše torbe za pijacu makazama napravite nekoliko rupa za drenažu. Sa svih strana napravite po dva horizontalna reza duga 6 cm, a ukupno treba da napravite 8 takvih rezova. U torbu postepeno sipajte zemljište za sadnju do prvog proreza. Kako dodajete, tako sabijajte zemlju da bi dobila na čvrstini.

Nekoliko saveta za uspešno gajenje jagoda

Kada popunite torbu do prvog proreza, posadite jedan živić. Proces ponavljajte sve dok ne posadite sve. Pri sadnji vodite računa da korenov sistem bude dobro pokriven zemljom i da ne bude van torbe. Od vrha torbe ostavite 5 cm prazno i sabijte zemlju poslednji put.


Jagode možete gajiti i u plastičnim torbama - © Pinterest

Torbu sa biljkama postavite na sto ili u kutiju tako da bude udaljena minimum pola metra od zemlje. Tako ćete sprečiti da se plodovi isprljaju, a i da vam štetočine ne oštete ukusne plodove.

Gajenje jagode u plastičnoj torbi

Zalivajte ih redovno, ali tako da sva zemlja bude jednako vlažna. Ako imate problem da navlažite zemlju, torbu možete potopiti u sud sa nekoliko centimetara vode i ostaviti je tako samo nekoliko sati.


Jagode možete gajiti i u plastičnim torbama - © Pixabay

Prihranjujte jagode jednom nedeljno prateći uputstvo na kutiji koju ste kupili. Kada treba da odlučite gde da postavite torbu, odaberite mesto gde će jagode biti izložene suncu minimum 6 do 8 sati. Na svakih nekoliko sati trebalo bi da zarotirate torbu za 180 stepeni kako bi sve sadnice dobile jednaku količinu svetlosti.


Koji su simptomi i kako suzbiti pegavost lista jagode

Nakon pojave prvih cvetova, plodove možete da očekujete za dve nedelje. Kada prođe sezona i jagode više ne proizvode plod, nemojte bacati torbu. Sklonite je na mesto koje se ne zagreva i gde nema mraza kako jagode ne bi izmrzle i zalivajte ih jednom mesečno. Sledećeg proleća torbu iznesite na sunce i jagode će ponovo rađati.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica