Ova mera je vrlo važna nakon berbe maline! Obavite je pravilno

Ova mera je vrlo važna nakon berbe maline! Obavite je pravilno

Ove godine rod malina je znatno smanjen zbog nepovoljnih klimatskih prilika, a o ceni, koja je iznosila 400 dinara po kilogramu, dugo se polemisalo. A šta je sa biljkama maline nakon uvek znatiželjno praćene berbe? Proizvođači ove kulture se nakon što oberu plodove ne smeju previše opustiti, naročito u ovakvim godinama, sa ekstremno visokim temperaturama. Na ovu temu govori Đorđe Sovilj, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Valjevu.

Ostaviti 7,8 izdanaka maline nakon berbe

Kako kaže naš sagovornik, bitno je na početku razgovora istaći da je ova godina bila veoma specifična zbog vremenskih uslova, jer su ceo jun, jul i veći deo avgusta bili sa izuzetno visokim temperaturama.

„Što se tiče broja izdanaka, u proleće se obično za žicu ili za rod vežu 4 do 5 izdanaka po metru dužnom, ali moramo imati dva, tri ili četiri iznanka u rezervi kada ih ostavljamo nakon berbe maline, jer ne znamo kakvi će izdanci biti posle zimskog perioda, mogu se desiti oštećenja od niskih temperatura, ili kasnije tokom vezivanja u proleće. Dakle potrebno je ostaviti 7,8 izdanaka. Izabrati one koji nisu oštećeni od bolesti i štetočina“, objašnjava naš sagovornik.

[related_post id=“1″]

Vezivanje izdanaka maline kada krenu da bubre pupoljci

On dodaje da se izdanci maline obično vežu u proleće sa kretanjem vegetacije, kada se vidi koliko pupoljaka se aktiviralo. Kako kaže, ova godina je bila dosta drugačija jer su u februaru mesecu bile visoke temperature, tako da je malina krenula sa vegetacijom nešto ranije, sredinom marta meseca, tada su krenuli pupoljci i rodne grančice. Inače samo kretanje vegetacije zavisi od nadmorske visine, ali je uglavnom u drugoj polovini marta do početka aprila.

„Opet naša preporuka je da malinari sačekaju da krenu da bubre pupoljci, da krenu rodne grančice. Sad posle završene berbe, kod nas se berba završila krajem jula, početkom avgusta (ove godine je nešto duže trajala berba malina), ti izdanci koji su rodili se i onako sami po sebi suše, te ih odmah nakon berbe plodova treba ukloniti, odrezati ih po mogućnosti malo dublje u zemljište makazama“, naglašava Sovilj.

Odsečene izdanke ostaviti da prave hlad za nove

Naš sagovornik dodaje jednu vrlo bitnu stvar za godiine kao što je ova – sa veoma visokim temperaturama.

„Kada su ovakve temperature, odrezane izdanke je potrebno ostaviti na žici da svojim lišćem prave hlad za nove izdanke, naročito oni malinjaci koji su po ceo dan osunčani poslepodne, to jest nisu zaklonjeni od jake insolacije. Te nove izdanke koji rastu treba privremeno podići, oni se ne vežu kao u proleće. Može da se kanapom od struba do stuba prođe sa jedne i druge strane kako bi se oni usmerili i čisto podigli sa zemlje da bi se nastavilo sa njihovom daljom negom“ , rekao je Đorđe Sovilj za AGROmedia portal.

Zaštita maline od didimele i grinja

A šta podrazumeva ta dalja nega? On odgovara da negu čini obavezno suzbijanje korova i zaštita novih izdanaka od bolesti i štetočina. Posle berbe ih odmah štititi fungicidima, naroćito za gljivičnu bolest didimelu, i insekto – akaricidima za grinje i štetne insekte.

Ovaj savetodavac dalje daje odgovor na pitanje šta je cilj podizanja novih izdanaka posle berbe?

„Cilj je da se oni usmere i uspravno rastu, izvuku iz korova. To je po meni rak – rana, jedan od najvećih problema mnogih proizvođača. Evo ja sam nedavno bio na terenu, uočio sam da je 90 posto malinjaka sad u korovu, to jest novi izdanci koji su ostali. Veoma je važno podići te izdanke, uspraviti ih jer oni kada tako leže u međuprostoru dođe do njihovog razgranjavanja“, zaključuje za kraj naš sagovornik iz PSSS Valjevo.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

One Response

  1. Imam zasad od 2 h malinu 14 hektara krusku wiljamovu,i 15 hektara visnju oblacinku i sumadinku
    Ove godine malina bila u losem stanju i ako sam sve agrotehnicke mere preduzeo medjutim nije dala ocekivane rezultate samo je 20% dala rod.
    Kruska mlada sad pocela da daje plodove ,visnja takodje ,problem je navodnjavanje ali se snalazim imam 8 busotina po 80 m dubine imam zasad vode medjutim imam problem sa lektrofikaciju do pumpi i bazena za kaptaze imam 4 bazena po 200 kubika.Tretiram dosta dobro ali uvek mi fali jos iskustva u negovanju tretiranju i ostalo u vocarstvu.
    Pozdrav Nesa Kosovo i Metohija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti