Nespremna protivgradna odbrana – godišnje potrebno 24.000 raketa

Nespremna protivgradna odbrana – godišnje potrebno 24.000 raketa

Iako je sezona već počela, priča o nedovoljnom broju raketa se ponavlja i ove godine. Od optimalnih 12, u magacinima protivgradnih stanica u ovom momentu nalazi se svega polovina potrebnih raketa.
 

Nespremna protivgradna mreža, godišnje potrebno 24.000 raketa - © Pixabay

Godišnje je za odbranu poljoprivrednih površina u Srbiji od grada, u zavisnosti od vremenskih neprilika, neophodno 20.000-Pr. Ako jedna košta 30.000 dinara, to znači da iz republičkog budžeta za ovu namenu treba izdvojiti 750 miliona dinara, što ipak nisu mala sredstva i svakako predstavljaju veliko opterećenje za budžet.

Trenutna količina raketa kojima raspolažemo dovoljna je samo za prvi deo sezone. U saradnji s lokalnim samoupravama činimo sve da se njihov broj poveća do optimalno mogućeg, kao i da strelci prihvate rad i pripadajuću nadoknadu”, ističe Babić uz napomenu da RHMZ godišnje za rad strelaca izdvaja 60.000.000 dinara, 4.000 dinara po strelcu, ali da je to ipak nedovoljno, pa ih mnoge opštine dodatno dotiraju.
 

Nespremna protivgradna mreža, godišnje potrebno 24.000 raketa - © Pixabay

Među 90 lokalnih samouprava koje dodatno plaćaju rad strelaca je i Požega. Na 4.000 dinara, koliko im mesečno uplaćuje RHMZ, opština iz svog budžeta dodaje isto toliko.

Ove godine ćemo za rad strelaca izdvojiti dva miliona dinara. Opredelili smo i nešto sredstava za nabavku protivgradnih raketa i nadamo se da će to biti dovoljno da poljoprivrednici, pogotovo voćari, s teritorije naše opštine ne strahuju za svoje useve i plodove”, kaže Milan Božić, predsednik opštine Požega koja već nekoliko godina izdvaja sredstva za protivgradnu odbranu.

Redovna odbrana od grada zvanično je počela 15. aprila, a već sutradan gradonosni oblaci zahvatili su ivanjički kraj i strelce na protivgradnim stanicama zatekli nespremne. Grad veličine lešnika, na dan Uskrsa, pogodio je nekoliko sela podno Golije, nanevši nemalu štetu voćnjacima i zasadima maline.
 

Nespremna protivgradna mreža, godišnje potrebno 24.000 raketa - © Pixabay 


Ivanjički kraj je poslednjih godina često bio meta vremenskih neprilika praćenih gradom, a najveće štete voćnjaci i malinjaci pretrpeli su pre dve godine. Ova lokalna samouprava je lane izdvojila 6,4 miliona dinara za nabavku 192 protivgradne rakete, kao i za plaćanje nadoknade strelcima. Za ovu godinu sredstva za protivgradnu odbranu u ovoj opštini još nisu opredeljena iako je sezona već počela.

Kao što je poznato, sezona protivgradne odbrane u Srbiji, što je utvrđeno i kalendarom Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, traje od 15. aprila do 15. oktobra. U ovom momentu za dejstvovanje na gradonosne oblake spremno je ukupno 1.340 lansirnih stanica.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica