Koliko državi vredi MALINA? HOĆE li i KAKO fond za intervencije nadoknaditi ŠTETU malinarima?

Koliko državi vredi MALINA? HOĆE li i KAKO fond za intervencije nadoknaditi ŠTETU malinarima?

Na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije, raspravljalo se o problemima sa malinom i nevremenom koje generalno je uništilo useve.

Osim afričke kuge svinja koja je bila među glavnim temama sastanka, raspravljalo se i o situaciji sa malinarima, ali i o štetama koje je nevreme nanelo ostalim usevima. Predsednik Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević, predložio je da se osnuje fond za intervencije kada nastanu problemi sa cenama bilo kog poljoprivrednog proizvoda, tako što će se odvojiti 5% poljoprivrednog budžeta za tu svrhu. Rističević je zaključio da je neophodno da se osnuje nezavisno telo koje bi procenjivalo štetu od nevremena.

„Osiguravajuće kuće same procenjuju štetu, što nije logično, kao ni da sami proizvođači procenjuju štetu. Država plaća deo premije osiguranja novcem poreskih obveznika i na taj način subvencioniše ,masne’ plate i automobile službenika osiguravajućih kuća“, rekao je Rističević.

Pomoćnik ministra trgovine Žarko Malinović izjavio je da se radi na povećanju tržišta za maline, kao i da je u toku priprema sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, Egiptiom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Južnom Korejom kojim će se obuhvatiti i voćarstvo. Kako Malinović navodi, u prvih pet meseci ove godine izvezeno je maline u vrednosti od 135 miliona evra, a uvezeno za šest miliona. Sa druge strane, pomoćnik ministra tvrdi da je jagodičastog voća ukupno izvezeno za 450 miliona evra.

Na primedbe članova Odbora da vlasnici hladnjača na otkupnim listama ne upisuju cenu maline, Malinović ih je pozvao da svaku nepravilnost prijave. Takođe je rekao i da domaći prerađvači, to jest fabrike sokova nisu u mogućnosti da otkupe trenutne viškove maline zbog ograničenih kapaciteta.

Pored problema o kojima je bilo rasprave, sednicu su obeležile i oštre polemike, kao i verbalni sukob Veljka Odalovića, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i Marjana Rističevića. Rističević je na kritike odgovorio da nema nikakve veze sa blokadama proizvođača malina, uvozom tog voća i švercom teladi, te je čak pozvao i MUP da ga stavi na mere prisluškivanja ukoliko je potrebno, a Odbor da ga smeni ako nije zadovoljan njegovim radom.

Izvor: Danas

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica