KAKO negovati malinjak POSLE berbe? Stručnjaci savetuju OVE MERE!

KAKO negovati malinjak POSLE berbe? Stručnjaci savetuju OVE MERE!

Na području Srbije, berba jednorodnih sorti maline je pri kraju. Zasadi se nalaze u fazi odumiranja dvogodišnjih izdanaka i rasta i razvoja mladih izdanaka. Malinjaci ulaze u fazu početak mirovanja. Nakon završene berbe važno je nastaviti sa agrotehničkim i hemijskim merama kako bi se obezbedio rodni kapacitet za narednu godinu i produžio životni vek zasada.

Nega zasada posle berbe podrazumeva:

• rezidbu izdanaka, rodnih stabala koji su doneli rod ove godine
• uklanjanje i uništavanje orezanih izdanaka
• rezidbu i proređivanje letorasta koji su ostavljeni za narednu godinu
• navodnjavanje
• primena hemijskih mera zaštite sa ciljem suzbijanja štetnih organizama.

Dvogodišnji izdanci koji su doneli rod su u fazi sušenja, dok su mladi izdanci u porastu. Nakon završene berbe, potrebno je da se stari izdanci iseku do osnove, ali je preporuka da se ne iznose odmah iz malinjaka, kako bi u narednom periodu, ukoliko nastupi period sa visokim temperaturama, služili kao zasena mladim izdancima. Optimalno je da se po dužnom metru špalira odabere oko 10 zdravih, dobro formiranih izdanaka.

Obolele i oštećene izdanke sa galama od malinine mušice galice ili prekomerno razgranate izdanke treba orezati do osnove i ukloniti, vodeći računa o ravnomernom sklopu izdanaka. Oni se privremeno vezuju u špalir, zbog bolje insolacije i aplikacije hemijskih sredstava.

Vizuelnim pregledom zasada sa sortama Vilamet, Miker i Tulamin su uočeni simptomi ljubičaste pegavosti izdanaka maline i smeđe pegavosti lista maline. Sa ciljem zaštite od ovih patogena, preporučuje se primena nekog od fungicida:

Preparat Aktivna materija Doza
Quadris top, Tetatar plus azoksistrobin+difenokonazol 0,75 l/ha
Akord WG tebukonazol 0,75 kg/ha

 


Takođe, pregledom listova uočeni su simptomi napada eriofidne grinje lista maline i običnog paučinara. Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da, ukoliko se utvrdi prisustvo ovih štetočina,  izvrše tretman nekim od registrovanih akaricida:

Preparat Aktivna materija Doza
Abastate ME, Meker ME, Kraft 1,8 EW, Amon 020 EW abamektin 0,075-0,1%
Acramite 480 SC bifenazat 0,2-0,375 l/ha

 

Ukoliko se  pregledom malinjaka registruje prisustvo  biljnih vaši ili malinine mušice izdanka, preporučuje se primena nekog od insekticida:


Preparat Aktivna materija Doza
Karate zeon, Kozak lambda-cihalotrin 0,2-0,3 l/ha
Decis expert deltametrin 0,125 l/ha
Plures 500-750 ml/ha

Izvor: PIS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica