-6 stepeni Celzijusa je, a još uvek ima voćnjaka sa jabukama na drveću

-6 stepeni Celzijusa je, a još uvek ima voćnjaka sa jabukama na drveću

Sezona poljskih jabuka je bila posebno jaka ove sezone, na iznenađenje Emilije Levandovske, menadžerke kancelarije za poljski izvoznik jabuka Fruit-Group: „Naša sezona je počela sa jakim fokusom na pošiljke na velike udaljenosti. U septembru smo počeli da utovarujemo pošiljke za Vijetnam, Indiju i Kolumbiju. Bili smo pozitivno iznenađeni što smo sezonu započeli sa tako snažnim zamahom.

jabuke agro

Potražnja našeg poljskog tržišta je takođe bila prilično dobra. Lanci supermarketa su radili neke promotivne programe za jabuke, pa je to pozitivno uticalo na našu domaću prodaju. Iskreno, mislili smo da početak sezone neće biti tako dobar, pa smo pozitivno iznenađeni trenutnim stanjem stvari.”

Temperature niske, jabuke i dalje na drvetu zbog nedostatka radne snage

Iako se temperature brzo spuštaju, neki uzgajivači i dalje imaju jabuke na drveću zbog nedostatka radne snage, objašnjava Levandovska. „Trenutna potražnja je i dalje stabilna, jer smo tek počeli sezonu pre nešto više od dva meseca. Međutim, Božić dolazi, i obično vidimo da količine padaju u ovo vreme, pošto su neki uzgajivači prošle nedelje završili kompletnu žetvu. Danas je -6 stepeni Celzijusa, a još uvek ima voćnjaka sa jabukama na drveću. Ovo nije izbor, jer su neki od poljskih uzgajivača ostavili jabuke na drveću zbog nedostatka zaposlenih da ih sve uberu.

jabuke agro 2

Umesto jabuka – trešnje, borovnice, jagode, kruške

Pored jagodičastog voća, neki poljski uzgajivači sada gledaju na uzgoj kruške. Levandovska navodi da to nije tako lako kao što neki misle, jer su kruške veoma zahtevne za uzgoj: „Zbog lošeg finansijskog stanja jabuka, uzgajivači su počeli da diverzifikuju polja. Umesto jabuka počeli su da sade borovnice, trešnje, jagode, povrće, a sada i kruške. Kruške su zahtevne u pogledu uzgoja; drveću je potrebno kvalitetno zemljište i dobar položaj na zemljištu. Zbog toga što je teško proizvesti kvalitetan i dobru količinu krušaka, odluka da počnu da ih uzgajaju nije tako jednostavna za uzgajivače“, zaključuje ona.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica