Najveći kalemarski kraj konačno dobio svoju manifestaciju

Najveći kalemarski kraj konačno dobio svoju manifestaciju

Jedan od najvećih kalemarskih centara u Srbiji konačno je dobio svoju manifestaciju „U slavu kalema“. Trstenički kraj poznat je po tome što se tu godišnje proizvede najveći broj kalemova, ali se i velika količina njih izveze.
 

Najveći kalemarski kraj konačno dobio svoju manifestaciju - © Agromedia 

U selu Velika Drenova, jednom od najvećih kalemarskih centara u opštini Trstenik, ali i u Srbiji, u nedelju 26. marta održana je prva manifestacija namenjena kalemarima i kalemarskoj proizvodnji. Manifestacija je nosila simboličan naziv „U slavu kalema“. Okupila je brojne velike proizvođače loznog i voćnog sadnog materijala, kao i zainteresovane kupce. Ova manifestacija je bila pravo mesto da kalemari razmene iskustva, ali i iznesu probleme sa kojima se sreću tokom svoje uglavnom višedecenijske proizvodnje.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede, Nenad Katanić, koji je naglasio da je trstenički kraj najpoznatiji po kalemarskoj proizvodnji. Kalemari su, kaže, prolazili poslednjih godina kroz izuzetno težak period, ali je namera Ministarstva da im kroz usvajanje novih pravilnika za ostvarenje subvencija u proizvodnji olakša rad, a uslov je da su upisani u kalemarski registar, što ne treba da im predstavlja problem.
 

Najveći kalemarski kraj konačno dobio svoju manifestaciju - © Agromedia

Govoreći na manifestaciji, predsednik opštine Trstenik, Aleksandar Ćirić, istakao je da je opština prepoznala veliki značaj kalemarske proizvodnje i da je cilj da se pomogne kalemarima da prošire tržište i usavrše proizvodnju, te da će pomoć Ministarstva kroz subvencije biti dragocena.

Zahvaljujući kojoj štetočini je nastalo kalemarstvo?

Predsednik SO Trstenik, Gerasim Atanasković je podsetio da se poslednjih nekoliko godina radilo na organizovanju ove manifestacije, ali su se tek sad stekli uslovi za njenu realizaciju. Podsetio je da se godišnje na području opštine Trstenik proizvede najveći broj kalemova u Srbiji, kao i da se sa ovog prostora izveze najviše kalemova. Godišnja proizvodnja je od 10 do 12 miliona komada loznih kalemova, 8 miliona komada voćnih sadnica i nekoliko desetina miliona komada sadnica ruža.

Tokom dana su organizovana i predavanja za kalemare, a majstori svog zanata su pokazali i svoje veštine u kalemljenju. Manifestaciji su prisustvovali i proizvođači grožđa i vina, čiji uspeh u proizvodnji u velikoj meri zavisi od kvalitetnog sadnog materijala.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica