Zaboravljena DOBRIČICA: Biljka koja jača organizam i čini život boljim

Zaboravljena DOBRIČICA: Biljka koja jača organizam i čini život boljim

Dobričica svoje poetično ime duguje verovanju Slovena da može čoveka da učini boljim. Ova biljka se vekovima upotrebljavala u terapiji, a danas je gotovo skroz nepravedno zapostavljena.

Dobričica: Biljka koja jača organizam, brani od prehlade i čini život boljim- © Pixabay

Iako je mala, dobričica može ostaviti veliki utisak kada je u cvatu. Ukoliko vidite u travi plavo-ljubičaste cvetiće to je verovatno ona, a da bi je zaista prepoznali detaljno ćemo je opisati.

Dobričica je višegodišnja biljka i još jedan koristan član velike i uglavnom aromatične porodice mente. U pitanju je biljka visine svega 20-ak cm, donji deo je puzav, a ima uspravne stabljike. Iz stabljike se razvijaju pri tlu mnogobrojne vreže koje služe za razmnožavanje.

Listovi su okrugli, bubrežastog oblika i stoje jedan naspram drugog, a na gornjoj strani su tamnije boje. Listovi često mogu biti blago ljubičaste nijanse, zavisno od tla, lokacije i godišnjeg doba. Gornja površina listova ima sitne dlačice. Cvetovi su plavkasto ljubičaste boje i duguljasti.

Dobričica: Biljka koja jača organizam, brani od prehlade i čini život boljim - © Pixabay

Dobričica voli dobro drenirano tlo. Sretno raste na suncu ili u hladu i dobro se snalazi na peskovitim zemljištima, gde njena puzava stabljika može brzo da prođe i kolonizuje zemlju.

Često se može naći da raste u blizini kopriva. Možete je pronaći na ivicama livada i na drugim travnatim površinama, u šumama ili na njenim rubovima, a po cvetićima ćete je prepoznati od maja do juna.

Delovi koji se koriste su vrhovi grančica u cvetu i listovi, a najbolje je da se bere nešto pre cvetanja, mada može neće pogrešiti i ako je uberete u bilo koje vreme, a jednako je korisna za lečenje i za kulinarsku upotrebu.


Dobričica je odličan narodni lek za respiratorne bolesti. Često se koristi protiv kašlja, bronhitisa, astme, upale pluća…Ona takođe podstiče izlučivanje urina i deluje protivupalno pa je odlično sredstvo za lečenje upale bešike. Deluje smirujuće za neke nervne tegobe, a smiruje i bolove kod reume. Pored toga, odlična je za jačanje organizma naročito kada vam nedostaje vitamin C.

Njena dejstva se tu ne zaustavljaju, a jedna od najčešćih primena, i to vrlo uspešno je u borbi protiv celulita, kako spolja (kao obloge), tako i iznutra (kao čaj).

Kao dodatak ishrani, lišće dobričice se može koristiti u pitama, supama i čorbama, a cvet se može dodavati salatama.


Izvor: Permaculture

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica