JESENJE CVEĆE: Sve što niste znali o jesenjim vrstama cveća

JESENJE CVEĆE: Sve što niste znali o jesenjim vrstama cveća

Jesen je stigla, a mnogobrojni poslovi za jesenje cveće u baštama i na terasama zahtevaju odgovarajuću pripremu za zimu. Ovo je poslednja prilika da se pre zime unese malo boja u baštu. Ružama, na primer, u toku jesenjeg perioda, pre prvih mrazeva, odgovaraju uslovi za sadnju.

Oktobar i novembar idealni su za presađivanje biljaka, jer zemlja sadrži dovoljno vlage zahvaljujući čestim padavinama. Dok je još uvek tlo toplo od leta, iskoristite jesen za sadnju novih biljaka i divno jesenje cveće, kojima je neophodno određeno vreme prilikom presađivanja da se priviknu na novi položaj. Zavisno od vrste cveća koje želite u svojoj jesenjoj bašti ili na terasi, evo nekoliko korisnih saveta kako se pojedine vrste cvetova sade tokom jeseni.

Briga za jesenje cveće počinje od starta

Lukovice

Svakako najatraktivnija grupa biljaka su lukovice, koje se sade u jesen, tako da njihovo cveće isklija u rano proleće. Zbog toga ovu grupu biljaka i nazivaju „vesnicima proleća“ iako su jesenje cveće suštinski.
 

Lukovice bi trebalo postaviti u zemlju na dubini koja je bar dvostruko ili trostruko veća od njihove visine.

Jesenje cveće @agromedia.rs

One se mogu saditi u saksijama, lejama ili ispod drveća. Najkasnije ih treba posaditi do kraja novembra, odnosno, šest nedelja pre jačih mrazeva. Većini jesenjih lukovica ne odgovara vlažno zemljište, jer im tada preti opasnost od truljenja.

Zumbul je pravo jesenje cveće

Zumbul je jedan od primera naše jesenje kolekcije cveća. Njegovo podzemno stablo je u vidu lukovice. Može da izraste u visinu do 50 cm, sa 4-12 prizemnih listova na jednoj cvetnoj stabljici, koja nosi grozdastu cvast.

Cvetovi su prijatnog mirisa, plave, ružičaste, žute ili bele boje.


Sadnja zumbula počinje tokom septembra i oktobra, dok se cvetanje odvija u martu, dodavanjem veštačkog đubriva. Ovaj cvet ne zahteva mnogo pažnje prilikom uzgoja.

Zumbul @pixabay.com

Hrizanteme

Zimska ruža je čest naziv za hrizantemu, pa ne čudi što se našla na izboru za jesenju kolekciju cveća.


Zanimljivo za hrizantemu jeste što je njeno stablo sivozeleno i raste do pola metra u visinu. Listovi su perasti specifičnog mirisa, dok su cvetovi bele, narandžaste, roze, bordo, žute boje.
Hrizantema je jedna od simbola carske dinastije jer je njena prirodna rasprostranjenost u Aziji. Preporučljivo je da ih držite na terasi, ukoliko su zasađene u saksiji.

 


Važno je da u ranoj fazi razvoja, biljka ne ostane bez vode, jer će u suprotnom biti manjeg rasta. Da ne bi došlo do toga, neophodno je napuniti saksiju vodom i svakodnevno brinuti o biljci.
 

 

Skrećemo pažnju da pre prvih mrazeva hrizantemu izvadite iz zemlje i postavite je na temperaturu do 7 stepeni u posudu sa kompostom. Takođe, potrebno je da tokom zalivanja vodite računa da ne poprskate listove kako biste sprečili pojavu lisnih vaši, crnog i suvog lišća.
 

Hrizanteme @pixabay.com

Lale

Za Holandiju smo znali da je najveći izvoznik cveća, a među njima se ubrajaju i lale. Ovaj cvet je simbol Holandije, a za sve koji nisu znali, prirodno stanište lala je u Aziji i južnoj Africi. Stablo lale je u lukovici srednje veličine, cvetne drške, visine 15 do 75 cm, što zavisi od sorte i visine. Svaka cvetna drška nosi zvonast krupan cvet raznih boja: bele, žute, ljubičaste, žute, crvene.

Za sve koji one koji žele da posade lalu u svojim baštama, neophodno je da ih nabavite što pre. Preporučuju se posebno preparirane lukovice ranocvetajuće sorte.
 

 

Zanimljivo je da se esencijalno ulje zumbula koristi prilikom dobijanja različitih parfema.

 

Lukovice se sade u saksijama čiji je gornji otvor u prečniku od 12 cm, a potom se premeštaju na tamno, umereno hladno i dovoljno vlažno mesto. Idealan prostor za to je podrum, gde se pokrivaju 10 cm visokim peskom, koji mora da bude malo vlažan.
 

Lala - © Foto: www.pixabay.com


U januaru
se na lukovicama razviju korenčići, koji će prodreti kroz rupicu na dnu saskije, a gornji deo biljke klica biće visine do 10 cm. Ukoliko uočite cvetni pupoljak, saksije treba odmah izvaditi iz peska i staviti u nezagrejanu sobu. Nakon toga, neophodno je zaliti zemlju u saksijama, a gornji deo biljke pokriti praznom saksijom ili hartijom. Kada se cvet dobro razvije, lale treba izložiti svetlu i premestiti u toplu sobu kako bi se cvetovi potpuno razvili.

Napomena za sve vas koji niste nikada gajili ovu jesenju vrstu cveća, pravi je trenutak da to započnete, jer vas na proleće očekuje pravi rajski vrt.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica