Svet poljoprivrede Prodavnica

Kim – ukusan začin sa mnogim lekovitim svojstvima

Bez ovog začina gotovo je nemoguće zamisliti ukusan, domaći kolač ili varivo sa dosta mesa karakteristično za zimski period. Pored navedenog ova biljka poseduje brojna lekovita svojstva.

Kim - © Pixabay

Kim ili Carum carvi jedan je od najstarijih poznatih začina. Plodovi kima nađeni su iskopinama starim 5000 godina a u pisanim spomenicima spominje ga Karlo Veliki. Često se nazima mediterisnaki komorač i persijski kumin.

U pitanju je klasičan začin koji se dodaje teškoj hrani: jelima od krompira, mahunarki i kupusa. Uobičajen je dodatak raznim pecivima. Kim sadrži eterična ulja, više vrsti masnih kiselina i vitamina C. U tradicionalnoj medicini smatra se da semenke kima podstiču apetit, olakšavaju varenje, smanjuju nadutost i pomažu kod grčeva u stomaku. 

Ulje kima koristi se za ublažavanje glavobolje, migrena i lošeg varenja, a smatra se i da pomaže ublažavanju bolnih menstruacija, kao i povećanju količine mleka kod dojilja.

Začin kim - ©Pixabay

Neka medicinska istraživanja ukazuju da ulje kima povoljno deluje na srčani mišić. Podstiče mokrenje, tako da je blagotvorno kod problema sa kamenom u bubregu i povišenog pritiska. Takođe, ovo ulje ometa razvoj bakterija i gljivica, pa pomaže u eliminisanju infekcija debelog creva, organa za varenje, kao i respiratornog sistema, pošto podstiče i iskašljavanje.

Koristi se i u kozmetičkim preparatima za negu kože i kose jer delotvorno regeneriše tkivo i može pomoći u borbi protiv masne kože, klinastih akni, isceljenju modrica i čireva. Pomaže smanjenju svraba, peruti i drugih problema kože glave.

Komentari