Kako da odaberete najlepšu ružu za vašu baštu

Kako da odaberete najlepšu ružu za vašu baštu

Ruža zasluženo nosi epitet kraljice među cvećem u vrtu. Vekovima se ova cvetna vrsta gaji i neguje u malim i velikim vrtovima. Vešti baštovani širom sveta gajili su i selekcionisali različite sorte ruža. Razmenjujući sadnice iz raznih delova sveta stvorili su neprocenjivo veliki broj kultivara ruže. Stare sorte ornamentalnih ruža, koje su nastale od evropskih ili kineskih sorti, i danas se gaje predstavljajući specijalitet za kolekcionare i ljubitelje ruža. Sve sorte se mogu podeliti na osnovu boja ili na osnovu tipa gajene ruže.
 

Ruža u vrtu © Agromedia

 

Ukoliko se odlučite za gajenje ruža u svom vrtu ili na balkonu, prvo na pameti je boja. Postoji izuzetno veliki broj kultivara i sorti koje možete uzeti za svoj vrt. Svake godine stvaraju se novi hibridi ruža, koji imaju svoj šarm i posebnu lepotu.
 

Boja je presudna kada vršimo odabir ruže, a sada je moguće naći i po desetine nijansi iste boje.

Boja je presudna kada vršimo odabir ruže. Koju god boju da odaberete, svakako treba imati u vidu slaganje boja u istom zasadu ili kombinovanje sa drugim biljkama iz vrta. Sada je moguće naći i po desetine nijansi iste boje. Ukoliko se nešto i ne uklapa po boji, uvek ostaje varijanta ruže sa zelenom bojom cveta.

U poslednje vreme veliku pažnju privlače i ruže sa kombinovanim bojama na istom cvetu – takozvane šatirane ruže, koje imaju prelive u raznim nijansama duž latica, od pupoljka, pa sve do potpuno otvorenog cveta. Boja na cvetovima se smenjuje od faze pupoljka pa do otvorenog cveta, i stiče se utisak, da na jednoj biljci imamo cvetove različitih boja. Kod sorti koje imaju cvetove sa prošaranim laticama, bilo sa tufnama ili užim i širim crtama, potpuni doživljaj se stiče tek kod potpuno otvorenog cveta
 

Šatirana ruža © Agromedia

Postoji više tipova ruža, ali se skoro sve mogu razvrstati u nekoliko osnovnih grupa. Grupe su podeljene na osnovu veličine same biljke, po brojnosti cvetova ili oblika koji formiraju njene grane:

  • Patuljaste i mini ruže: odnosi se na čitav niz selekcija čije je glavno svojstvo da ne rastu više od 30-40cm. Po pravilu, mini ruže daju dosta cvetova. Cvet može biti krupan ili sitan, ali ga skoro uvek ima na biljkama, što je svrstava u atraktivne sorte. Pogodne su za male i velike saksije ili žardinjere, kao i za ivice ili bordure u vrtu.
  • Mnogocvetnice, polianta ruže: niske, sa visinom od 30 do 70cm. Biljke su bogato razgranate, sa većim brojem cvetova na jednoj grani. Nezavisno od broja cvetova, veličina varira, ali cvetovi su uvek lepo razvijeni i veoma brojni. Namenjene su za ružičnjake i bordure, za velike posude ili jednostavno, kao dopuna u vrtu.
     

Ruža © Agromedia

 

  • Čajevke, odnosno hibridne ruže: pravi su predstavnici ruža. Visina se okvirno kreće od 1 do 1,5m. Po pravilu imaju pojedinačan cvet po jednom izbojku. Često se može javiti i više cvetova na jednoj grani. Cvetovi su krupni, pravilno razvijeni i najpogodniji su za rezani cvet. Često imaju lep miris, cvetove koji dugo bivaju u pupoljku i ne spadaju im latice prvog dana. Najpodesnije su za vrtove, grupe ili jednostavne ružičnjake, koje možemo koristiti za rezani cvet tokom cele sezone u godini.
  • Puzavice i ruže grmuše: tip biljke koja može imati izbojke nekada po tri i više metara. Ovakve ruže imaju veoma obilno cvetanje u maju. Cvetovi su retko pojedinačni, krupni su, i po nekoliko ih je grupisano na jednoj grani. Pogodne su za ograde, terase, zidove ili jednostavno mogu biti u ovećoj saksiji, pod uslovom da im se obezbedi adekvatan oslonac.

Pogledajte i rasadnik Topalović – jedan od najstarijih u našoj zemlji!

Foto: Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica