Indijski, zeleni, roze: evo kako nastaju i gde se koriste različite vrste bibera

Indijski, zeleni, roze: evo kako nastaju i gde se koriste različite vrste bibera

Svako od vas u svojoj kuhinji ima bar jednu ili zna za brojne vrste bibera zato što je to ipak najpopularniji začin na svetu. Međutim, da li ste znali da pored belog i crnog postoji još različitih vrsta bibera?

 

Biber - © Pixabay

Crni biber

Crni biber se pravi tako što se sitna zrna beru dok su još zelena i onda se kuvaju. Toplotom se oslobađaju enzimi zbog kojih zrno dobija braon boju. Tokom sušenja zrno dodatno potamnjuje i dobija finalnu crnu boju, kada postaje spremno za upotrebu. Zrna se mogu sušiti na suncu ili mehaničkim putem. To se radi da bi se dobila kora koja je smežurana i da bi se na kraju spojila sa semenom.

Crni, beli i zeleni biber nastaju od jedne iste biljke, a jedina razlika između njih je u načinu obrade i dužini sušenja zrna.

Teličeri biber

Naziv ove vrste bibera odnosno crnog bibera se ne odnosi na kvalitet niti na geografsko poreklo, već na veličinu. Zrna ovog bibera su veća od zrna običnog crnog bibera, a veličina utiče na ukus. Ovaj začin ima manju ljutinu, veću kompleksnost ukusa i istančanost citrusne note.

Biber - © Pixabay

Beli biber

Ovaj biber se proizvodi tako što se otklanjaju kora i meso ploda, a ostaje samo semenka, odnosno zrno. Ovo se postiže tako što se plod potapa u vodu na nekoliko dana i nakon što nabubri, dolazi do odvajanja semenki. Beli biber je jači od crnog bibera i najčešće se koristi u kineskoj kuhinji.

Zeleni biber

Ovaj biber je poslednji pravi biber i pojavljuje se u dva oblika. U prvom načinu pripreme zeleni biber se obrađuje isto kao crni, samo što se dodaje sumpor-dioksid koji mu daje zelenu boju. Nakon sušenja ponekad može imati blaži ukus nego crni biber. Druga vrsta zelenog bibera je ređa i skuplja.


Prodaje se potpuno svež, tek ubran sa biljke ili konzerviran kao turšija. Ako je sačuvan kao turšija, on zadržava oštrinu i najčešće se koristi u tajlandskoj kuhinji.

Indijski dugi biber

Ovaj predstavnik vrste bibera nema klasično zrno bibera, mada spada u porodicu bibera. Ovaj biber se razlikuje prevashodno u izgledu ploda koji je duguljast i čini ga mnoštvo sitnih zrnaca veličine semenke maka raspoređenih u rese slične onima kod leske. U odnosu na crni biber ova vrsta je znatno intenzivnije arome i jačeg ukusa i teže se gaji.

Biber - © Pixabay


Roze biber

Roze biber ne pripada porodici bibera, već potiče iz Južne Amerike sa zimzelenog drveta iz porodice indijskih oraha. Ružičasti plod ove biljke se suši, ali se ne kuva kao crni biber, pa tako zadržava lepu boju.

Ima izražen ukus voća, nema intenzivnu ljutinu kao pravi biber i ima delikatniji ukus. S obzirom na to da potiče iz porodice oraha, ljudi koji su alergični na orahe treba da izbegavaju roze biber.


Sečuanski biber

Ne pripada porodici bibera, već ovaj karakterističan kineski začin potiče od semenki jedne citrusne biljke. Njegov ukus ne podseća na ukus bibera, nije toliko ljut, već stvara čudan osećaj „utrnulosti“ u ustima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica