Da li znate za podsticanje drugog cvetanja u bašti čupkanjem CVETOVA?

Da li znate za podsticanje drugog cvetanja u bašti čupkanjem CVETOVA?

Podsticanje drugog cvetanja u bašti vrši se čupkanjem cvetova odnosno skidanjem precvetalih cvetova. Evo šta treba da znate o ovoj tehnici kako biste uživali u cvetovima svojih biljaka što duže.

Podsticanje drugog cvetanja u bašti vrši se čupkanjem cvetova

 

Da li čupkanje precvetalih cvetova proizvodi više cveća?

U mnogim slučajevima, da. Većina jednogodišnjih i mnogo višegodišnjih biljaka će nastaviti da cvetaju tokom perioda vegetacije ako se redovno neguju. Obično se ovo i radi i da bi se održao izgled biljke i da bi se poboljšao njen ukupni učinak.

 

Šta je čupkanje precvetalih cvetova?

 

Termin čupkanja na engleskom je deadheading odnosno bukvalno „odbijanje glave“ i odnosi se na čin uklanjanja cveća sa biljke. U većini slučajeva, ovi cvetovi su oni koji su počeli da stare i više se ne smatraju privlačnim. Povremeno, baštovani takođe mogu otkriti da će možda biti potrebno uklanjanje i cveća ili pupoljaka koji su bili oštećeni. Iako je nekim biljkama potrebno samo ukloniiti ove “mrtve glave” da bi zadržale uredan i uredan izgled, za druge je taj proces suštinski deo njihovog ukupnog zdravlja i vitalnosti.

OREZIVANJEM i ČUPKANJEM do savršene biljke i maksimalnog PRINOSA!

Zašto bi trebalo da čupkate svoje precvetalo cveće

Za mnoge baštovane, odsecanje cveća je već važan aspekt rutinske nege biljaka. Ovo se posebno odnosi na ukrasne biljke unutar kućnog pejzaža.

 


Evo nekih od najvećih prednosti čupkanja cvetova:

 

 1. Izgled cveća

 

Kako cveće stari, većini počinju da opadaju latice i počinje cveće da se suši. Ovo je mnogo manje estetski privlačno od svežeg zdravog cveta. “Deadheading” čini da biljke izgledaju manje neuredno i umorno, a takođe sprečava to da latice padaju na zemlju i stvaraju višak otpada.


 

 1. Bolest cveća

 


Biljna materija koja se raspada, bilo da se nalazi na biljci ili na tlu ispod nje, stvara idealno okruženje za gljivične i bakterijske probleme. Uklanjanje istrošenog cveća pre nego što ima priliku da počne da se raspada uveliko će pomoći da vaša biljka bude zdrava.

 

 1. Više cveća

 

Kako cveće odbacuje svoje latice i počinje da formira glavice semena, energija je usmerena na razvoj semena, a ne na cvetove. Međutim, redovno plevljenje cvetova usmerava energiju u cveće. Ovo rezultira zdravijim biljkama, daje više cvetova i produženu vegetaciju.

 

 1. Kontrola širenja biljaka

 

Čak i ako volite svoje cveće, nekad ne želite da se ono širi po vašoj bašti i dvorištu. Uklanjanjem cveća pre nego što imaju priliku da proizvedu i rašire svoje seme održavate kontrolu. Ova tehnika je posebno važna za suzbijanje biljaka poznatih po svojoj sposobnosti samozasejavanja.

 

Kako čupkati precvetalo cveće

 

Tehnike odstranjivanja cvetova mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste biljke.

Mnoge vrste se mogu „čupkati“. Kada baštovani čupkaju cveće, oni su u stanju da brzo i efikasno uklone biljne materije prstima. Ova metoda dobro funkcioniše na biljkama sa tankim stabljikama i mekim listovima. Kako biljke postaju oronule tokom cvetanja, čupkaju se ili treba odrezati cvetnu stabljiku ispod istrošenog cveta i neposredno iznad prvog seta punih, zdravih listova. Ponovite ovo sa svim mrtvim cvetovima na biljci. Ako čupkate svoje biljke, uvek treba da nosite visokokvalitetne baštenske rukavice da biste zaštitili od ogrebotina i ograničili potencijalno izlaganje toksičnim vrstama.

 

Orezivanje precvetalog cveća

 

Mašine za sečenje ili makaze se takođe mogu koristiti za mrtve biljke. Oni su idealni za veće cveće, poput onih koje proizvode drvenaste trajnice ili grmlje. Uzgajivači treba da izaberu alate koji su oštri i sposobni da prave čiste rezove, bez drobljenja ili oštećenja stabljika biljke. Da bi biljke izgledale najbolje što mogu, svaki rez treba da se vrati do najbližeg skupa zdravih listova.

Kako da prirodnim putem suzbijete korove u vašoj bašti

Dok se cvetovi proizvedeni na visokim stabljikama mogu ukloniti pojedinačno, oni koji su mali ili proizvedeni u grozdovima mogu biti teški ili dosadni za odsecanje. U ovim slučajevima, šišanje biljke može biti najbolje rešenje. Da bi se to uradilo, otprilike jedna trećina biljke može da se ukloni pre nego što izbledeli cvetovi počnu da proizvode seme. Uvek pažljivo proveravajte biljke da biste bili sigurni da se nijedan cvetni pupoljak ne krije među izbledelim cvetovima pre nego što ošišate vrh biljke. Ako slučajno pronađete nove pupoljke, odrežite stabljiku neposredno iznad njih.

Kada treba da se vrši čupkanje cveća?

Steknite naviku da rano i često čupkate oronule cvetove. Ako svakog dana provedete bar kratko vreme u bašti, vaš zadatak biće mnogo lakši. Počnite rano, oko kasnog proleća, dok ima samo nekoliko biljaka sa uvelim cvetovima. Ponavljajte postupak svakih nekoliko dana i svaki put će se svaki put smanjiti zamor biljke od mrtvih cvetova. Međutim, ako odlučite da sačekate sa ovim i krenete kasnije tokom sezone, poput rane jeseni, težak zadatak postaće ogroman.

Da li bi trebalo da čupkate sve cveće?

Rezultati odumiranja biljke će se razlikovati od jedne vrste do druge. Da biste bolje utvrdili da li treba ukloniti cvetove biljke ili ne, važno je razumeti njen ciklus rasta. Jednogodišnje cveće je ono koje raste, cveta i proizvodi seme u toku jedne sezone. Pošto je reprodukcija od suštinskog značaja za opstanak jednogodišnjih vrsta, većina će pozitivno reagovati na ovu tehniku čupkanja cvetova.

Višegodišnjaci različito reaguju od vrste do vrste. Oni koji rade najbolje su oni za koje se zna da cvetaju više puta.

 

Biljke kojima bi trebalo da se uklone cvetovi

 

Mnogim jednogodišnjim cvetovima će biti potrebno otkinuti glavice kako bi se podstaklo produženo stvaranje novih pupoljaka. Jednogodišnje biljke koje se seku i ponovo dolaze, ili one koje prirodno nastavljaju da cvetaju tokom cele vegetacije, su najidealnije. Odbijanje ovih vrsta biljaka će obezbediti da baštovani mogu da uživaju u jarkim naletima boja tokom cele letnje sezone.

 

Određene vrste višegodišnjih biljaka takođe mogu dobro da reaguju na odumiranje, promovišući dodatne navale cvetanja nakon tipičnog perioda cvetanja biljke.

 

Neke od biljaka koje se najčešće uzgajaju koje nagrađuju ovaj trud drugim cvetanjem su:

 1. Krvavi floks
 2. Delphinium (Lupin)
 3. Žalfija (Salvija)
 4. Veronika
 5. Shasta
 6. Tratinčica
 7. Stolisnik
 8. Šišarka
 9. Astilba
 10. Coreopsis
 11. Prekrivački cvet

Drugo cvetanje će takođe biti dugotrajnije.

Mnoge vrste cvetnog grmlja, na primer, najbolje će se ponašati kada dozvolite istrošenom cveću da ostane tokom zime. Isto se može reći i za nekoliko vrsta kasno cvetajućih višegodišnjih biljaka. Ipak, druge biljke, poput impatiensa i petunija, se samočiste i prirodno ispuštaju svoje istrošeno cveće. Čekanje na odgovarajuće vreme za obrezivanje ovih biljaka će pomoći da se osigura da su dobro pripremljene za sezonu koja je pred nama.

 

Biljke koje ne bi trebalo da se čupkaju

 1. Holihok (Holihok)
 2. Lisicharka (Foksglove)
 3. Lobelija (Lobellia)
 4. Dan i noć
 5. Nevenak (Impatiens)
 6. Petunija (Petunije)

 

Ništa nije vrednije za baštovana od posmatranja toga kako bašta oživljava sa prelepim cvetovima, a vežbanjem zadatka čupkanja tokom cele sezone, omogućićete sebi da uživate u drugom talasu cvetanja.

 

Izvor: Gardeningkowhow

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica