Bez muke: Kako sačuvati oleander tokom zime

Bez muke: Kako sačuvati oleander tokom zime

Ova raskošna mediteranska ukrasna biljka zahteva specifičnu zimsku negu. Vrlo lako oboleva i podložan je napadima različitih štetočina, pa je za dobro negovanje oleandera neophodno poštovati preporuke stručnjaka. Za razliku od većine biljaka, oleander ne voli dodatno zagrevanje u toku zime.

 

Kako se neguje oleander tokom zime  - ©Agromedia

 

Postoje neke biljke koje ne zahtevaju posebnu negu tokom zime. Međutim, oleander nije jedan od njih. Osnovno pravilo pri negovanju olendera u toku zimskog perioda jeste da ova biljka ne voli previše toplote. Iako oleander potiče iz mediteranskih krajeva, pa bi se pretpostavilo da mu tokom čitave godine prija toplota, ipak nije tako.

Kako biste sačuvali oleander tokom zime, dovoljno je samo da ga unesete u zaštićenu prostoriju, kako ne bi bio izložen direktnom mrazu. Tu prostoriju ne morate dodatno zagrevati. Štaviše, ukoliko pregrejete prostoriju u kojoj će oleander boraviti tokom zimskih meseci, možete uništiti biljku. Takođe, ukoliko tokom zime pregrejete prostoriju sa oleanderom, može doći do pojave crvenog pauka i grinja, koji mogu u potpunosti uništiti biljku. Pored ovoga, može se dogoditi da biljka odbaci listove.

Drugi uslov za opstanak oleandera u zimskom periodu, jeste dobro osvetljena prostorija, jer ova biljka voli veliku količinu svetlosti.

 

Cvetovi i izbojci se moraju ukloniti - ©Pixabay


Odstranite mlade izbojke sa oleandera

Veća temperatura u prostroriji koju smo odabrali za prezimljavanje olenadera može izazvati izrastanje mladih grana i izbojaka. Ti izbojci su po pravilu lošijeg kvaliteta i ne mogu opstati, pa je neophodno da ih, ukoliko do njihovog stvaranja dođe, orežete. Ipak, orezivanje se nikako ne preporučuje u toku zimskog perioda, već je najbolje da oleander odgovarajućim makazama za rezidbu orežete u rano proleće.

Ukoliko se na oleanderu tokom zime stvore cvetovi, biljka će ih sama odbaciti, upravo zbog nedostatka toplote neophodne za cvetanje.

Kako bi oleander što lepše i što više cvetao, mora da ima jake grane. Zato, kada u proleće dođe vreme za orezivanje, nemojte preterivati. Orežite samo kratke delove na vrhovima grana, kako bi grane oleandera ostale jake i zdrave.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica