U PSSS Kruševac svi savetnici pomažu poljoprivrednicima pri prijavljivanju za e-Agrar

U PSSS Kruševac svi savetnici pomažu poljoprivrednicima pri prijavljivanju za e-Agrar

Svih 11 savetodavaca iz kruševačke Poljoprivredno-savetodavne i stručne službe, koja pokriva područje Rasinskog okruga, pomaže poljoprivrednicima u prijavljivanju na platformu e-Agrar, koja bi trebalo da profunkcioniše od februara. Platforma bi, prema najava nadležnih, trebalo da omogući online registraciju poljoprivrednih gazdinstava, pristup i upravljanje podacima o svom gazdinstvu, online podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz Registra poljoprivrednih gazdinstava kao i online podnošenje zahteva za podsticaje u poljoprivredi.

PSS savetnici su tu da pomognu

 

Poljoprivrednici, koji se prijavljuju preko kruševačke Poljoprivredno savetodavne i stručne službe, smatraju da će na ovaj način uštedeti vreme. Proceduru ocenjuju kao prilično jasnu za mlađe i ljude koji inače koriste tehniku. Starijima je, procenjuju, neophodna pomoć mlađih članova domaćinstva ili stručnih službi.

Aleksandar Vesić iz Velikog Šiljegovca sa bratom ima poljoprivredno porodično gazdinstvo  koje se bavi biljnom i voćarskom proizvodnjom te mlečnim govedarstvom. Od tih poslova živi više generacija te šestočlane porodice. Obrađujuju oko 30 hekatar zemlje, a imaju četrdesetak grla krupne stoke. Korišćenje tehnike im je blisko, te ni sa uvođenjem u ovaj sistem nemaju problema.

Aleksandar Vesić PSS

-Smatram da je ovo olakšavajuće. Ne moramo da idemo u uprve, čekamo redove, jer uvek imamo neki posao na njivama i na gazdinstvu. Ovo je dobro organizovano, ovde u Poljoprivrednoj službi nas uvode u sistem, pomažu da nam sve bude lakše – kaže za portal Agromedija.rs Aleksandar Vesić, nakon što se u kruševačkoj Poljoprivrednoj službi prijavio za svoj elektronski identifikacioni broj.

Spreman je, kako je kazao, da ukoliko bude potrebno, pomogne starijim komšijama, poljoprivrednicima, ukoliko im bude potrebna podrška oko instaliranja aplikacije ili kasnije korišćenja platforme.

Da je starijima pomoć neophodna smatra Vukan Petrović (50), iz sela Žabare, koji je došao kako bi za majku, na koju se gazdinstvo vodi, uzeo potreban broj.


-Meni ovo nije mnogo komplikovano jer inače na svom poslu radim na računaru. Siguran sam da će nekima ipak biti komplikovano, pogotovu staračkim domaćinstvima. Moja majka, na primer, ne bi mogla nikako da se snađe, mora neko mlađi da se uključi. Ovde, u Poljoprivrednoj službi, nam zaista pomažu sve što mogu, polako ulazimo u suštinu – objašnjava Petrović.

Na gazdinstvu, koje se vodi na njegovu majku, rade porodično. Imaju šest hektara zemlje, čuvaju krave, svinje, ovce, uzgajaju bostan, imaju vinograd…

Tokom protekle dve nedelje, koliko poljoprivrednici dolaze u kruševačku PSSS,  evidentirano je oko 250 prijava.


-Pomažemo im da se prijave na e-Upravu, otvaramo elektronske identifikacione brojeve i instaliramo im aplikaciju Consent ID, koja će im omogućiti da mogu da pristupe aplikaciji e-Agrar, kada bude dostupna. Da bismo to učinili poljoprivrednici koji dođu moraju da imaju pametan telefon, otvorenu mejl adresu i ličnu kartu – precizira savetodavac u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, Zoran Starinac.

Zoran Starinac PSS Kruševac


Savetodavci te službe su, takođe, organizovali odlazak u lokalne samouprave na području Rasinskog okruga, kako bi poljoprivrednicima omogućili da se lakše prijave.

Starinac podseća da je upravo uzimanje pomenutog elektronskog identifikacionog broja prvi korak u uvođenju informacionog sistema e-Agrar, te da se on može, osim u PSSS, uzeti u poštama i filijalama trezora.

Uvođenje ovog sistema treba, prema ranijim navodima nadležnih, da omogući uštedu vremena jer se zahtevi elektronski obrađuju, što treba da dovede do bržeg odobravanja podsticaja i brže isplate. Očekuje se, takođe, da će se smanjiti mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva te ubrzati obrada zahteva kroz uvezivanje više registara.

Tekst i foto: Jelena Božović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica