Zablude: Koje su pečurke zapravo otrovne?

Zablude: Koje su pečurke zapravo otrovne?

Svake godine čujemo ili pročitamo dosta priča o trovanju pečurkama. Mnogi od nas su se i sami našli u situaciji kada nisu sigurni da li je prečurka pred nama jestiva ili nije. Kako bismo dali doprinos u sprečavanju trovanjem, edukaciji i srušili brojne predrasude, za vas smo izdvojili najčešće zablude koje su povezane sa ovim namirnicama.

 [youtube_embed url=“https://www.youtube.com/embed/kQsmshAXh5U“ ratio=“16:9″]

Ove zablude ili narodna verovanja o otrovnim ili jestivim pečurkama mogu biti vrlo opasna ukoliko se tumače na pogrešan način. Neki primeri takvih besmislenih „pravila” su:

  • Otrovne gljive su svetlih boja. — Mnoge jestive vrste (blagva i slične) su jestive iako su svetlih boja, a neke poput otrovne zelene pupavke su zelenkastobele boje.
  • Insekt/životinje će izbegavati otrovne gljive. — Gljive koje ne mogu nauditi beskičmenjacima mogu biti štetne za ljude. Larve nekih insekata se hrane otrovnim gljivama. Takođe, životinje ne znaju uvek da izbegnu otrovne gljive.
  • Otrovne gljive pocrne sa srebrom. — Nijedna poznata otrovna gljiva ne pocrni sa srebrom.
  • Otrovne gljive su lošeg ukusa. — Ljudi koji su pojeli smrtonosnu zelenu pupavku kažu da je bila dobrog okusa.
  • Sve gljive su jestive ako se skuvaju/isprže/isuše/ukisele itd. – Iako je istina da neke otrovne gljive mogu biti bezbedne za upotrebu ako se pravilno pripreme, mnoge je druge nemoguće osloboditi otrova. Na mnoge otrove u gljivama toplota ne deluje.
  • Otrovne gljive će postati ružičaste kad ih se prokuvaju. — Mnoge izbeglice iz Laosa su završile u bolnici nakon što su sledili ovo praznoverje. Ono je barem jednu osobu koštalo života.
  • Otrovne gljive imaju zašiljen klobuk. Jestive imaju ravan, okrugao klobuk. – Oblik klobuka uopšte ne pokazuje jestivost gljive.

Postoji još dosta narodnih verovanja o pečurkama koja su najčešće besmislena i graniče se sa praznoverjem, jer su ne samo varljive već i pogrešne sa nepredvidivim posledicama po zdravlje čoveka. A navedeni primeri pokazuju da kod konzumiranja pečuraka iz prirode moramo biti jako obazrivi.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti